Την ημέρα που ο Ιταλός πρόεδρος αναμένεται να δώσει στον Τζουζέπε Κόντε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η Κομισιόν προειδοποίησε τη Ρώμη να μην αυξήσει υπερβολικά τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσει το χρέος της. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε μήνυμα στην υπό διαμόρφωση ιταλική κυβέρνηση ότι αναμένει μια «αξιόπιστη» απάντηση για τη μείωση του δημοσίου χρέους της, κρίνοντας, ωστόσο, ότι το 2017 η Ιταλία ήταν «ευρέως συμβατή» με το προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το κριτήριο του χρέους.

Η ανάλυση της Επιτροπής δείχνει ότι το κριτήριο του χρέους θα πρέπει να θεωρηθεί ότι τηρείται επί του παρόντος, καθώς η οικονομική της πολιτική ήταν «ευρέως συμβατή» με το προληπτικό σκέλος του Συμφώνου το 2017. Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή είναι επιεικής με την Ιταλία, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, το ιταλικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 130,7% του ΑΕΠ το 2018, έπειτα στο 129,7% το 2019, έναντι 131,8% το 2017. Ως εκ τούτου, σημείωσε, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Επιτροπής για το 2016 και το 2017 η Ιταλία συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις του Συμφώνου, ωστόσο προειδοποίησε ότι πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος της.

«Το ιταλικό χρέος είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της Ιταλίας. Αυτό απαιτεί μια αξιόπιστη απάντηση», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Το πολιτικό μας μήνυμα είναι σαφές. Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος της, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ΕΕ έπειτα από εκείνο της Ελλάδας», υπογράμμισε επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, κάνοντας λόγο για ανάγκη λήψης μέτρων ύψους 0,6% του ΑΕΠ το 2019.

Ο Π. Μοσκοβισί σχολίασε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή «σέβεται τη δημοκρατική νομιμότητα» και αναμένει το σχηματισμό κυβέρνησης. «Δε σχολιάζουμε ανακοινώσεις, θα σχολιάσουμε πράξεις, δηλαδή νόμους και προϋπολογισμούς» σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, δηλώνοντας, επίσης, ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την επόμενη ιταλική κυβέρνηση, όπως με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.