Σκοπιανό δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, την Τετάρτη με ποινή φυλάκισης δύο χρόνια για παράνομη επιρροή αξιωματούχων στο υπουργείο Εσωτερικών για την αγορά ενός πολυτελούς τεθωρακισμένου αυτοκινήτου.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Γκρούεφκσι, που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός το διάστημα 2006 – 2016, επηρέασε τους αξιωματούχους στην αγορά της Μερσεντές του με εκτιμώμενο κόστος περί τις 600.000 ευρώ.

O 47χρονος Γκρούεφσκι αρνήθηκε κάθε παράπτωμα. Δεν ήταν παρών στο Δικαστήριο όταν διαβάστηκε η ετυμηγορία και θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Σημειώνεται ότι καταδικάστηκε για χρήση στοιχείων από ακουστικό υλικό που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια τεράστιου σκανδάλου υποκλοπών που έσκασε το 2015 και οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησής του.

Παράλληλα, εκκρεμούν εις βάρος του και τέσσερις ακόμη υποθέσεις, στις οποίες ο Γκρούεφσκι αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, παραγγελία βίας, εκλογικές παρατυπίες και κατάχρηση εξουσίας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, την τελευταία εβδομάδα, ο Γκρούεφσκι περιέγραψε τις καταγγελίες εις βάρος του ως «πολιτικά βασανιστήρια».

Το σκοπιανό σκάνδαλο έσκασε το 2015, όταν εμφανίστηκε ότι οι τηλεφωνικές συζητήσεις 20.000 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δικαστές, αστυνομικοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ξένοι διπλωμάτες είχαν καταγραφεί παράνομα. Η πολιτική κρίση προκάλεσε πρόωρες εκλογές την επόμενη χρονιά.

Μάλιστα, την Τρίτη ένα πρώην στέλεχος του σκοπιανού υπουργείου Εσωτερικών, ο Gjoko Popovski, καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας σε εννιά χρόνια φυλάκισης για συμφωνίες προμηθειών για αυτοκίνητα περιπολίας.

Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Ποπόβσκι απέτυχε να επιλέξει την πιο οικονομική προσφορά για την αγορά 300 οχημάτων το 2008, φορτώνοντας τα κρατικά ταμεία με περισσότερα από 450.000 ευρώ.