Μπροστά στις αυξανόμενες επικρίσεις για την θεωρία αλλά και την πρακτική του κυπριακού προγράμματος για χορήγηση υπηκοότητας σε όποιον ξένο υπήκοο έκανε μεγάλες επενδύσεις, η Λευκωσία σκοπεύει να βάλει «πλαφόν» στο πρόγραμμα και να ακολουθεί αυστηρότερο έλεγχο. 

Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει το 2013 (στο απόγειο της κυπριακής κρίσης) και στόχευε στην προσέλκυση ξένων επενδυτών με αντάλλαγμα την κυπριακή -δηλαδή, ευρωπαϊκή- υπηκοότητα. Προϋπόθεση είναι τοποθετήσεις άνω 2 εκατ. ευρώ στη Μεγαλόνησο. 

Οι περισσότεροι που έχουν χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα είναι Ρώσοι -όπως συμβαίνει, σύμφωνα με τα όσα γράφει ο βρετεανικός Guardian- με τη μεγάλη πλειονότητα των 1.013 διαβατηρίων (επενδυτές και συγγενείς τους) που εκδόθηκαν υπό το εν λόγω πρόγραμμα το 2017.

Υπάρχουν αναφορές πως πέραν Ρώσων ολιγαρχών, έχουν ωφεληθεί και Ουκρανοί που κατηγορούνται για διαφθορά. 

Με τα νέα μέτρα της Λευκωσίας, θα εκδίδονται μέχρι 700 τέτοια διαβατήρια τον χρόνο και οι έλεγχοι θα είναι αρκετά αυστηρότεροι. 

«Έχει τεθεί αριθμητικό όριο και έχει υιοθετηθεί νέος κώδικας διαχείρισης ώστε να σταλεί το μήνυμα πως δεν πρόκειται για βιομηχανία» ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. 

«Δεν κρύβουμε πως υπήρξαν περιπτώσεις που ίσως ήταν προβληματικές και χρειαζόταν περαιτέρω διεθνής έρευνα, δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί η δραστηριότητα του καθενός σε διεθνές επίπεδο» συμπλήρωσε.