Στον πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιος Ματαρέλα, για να σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Η ιταλική προεδρία ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, μετά και τη συνομιλία των δύο ανδρών, πως «ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε τον δρα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση».

Βέβαια, το πολιτικό κλίμα στην Ιταλία παραμένει τεταμένο ύστερα και από το «όχι» του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να να επιλεγεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, με την Λέγκα να στέλνει αυστηρό μήνυμα και να ανεβάζει τους τόνους λέγοντας ότι «δεν είμαστε σκλάβοι» και ότι «τους υπουργούς τους διαλέγουν οι Ιταλοί και όχι οι Γερμανοί ή κάποιος άλλος λαός».

Από τη δική του πλευρά, ο Ιταλός πρόεδρος, υπεραμύνθηκε της απόφασής του υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίστηκε τους Ιταλούς, τις αποταμιεύσεις τους και το Σύνταγμα.

«Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου», σημείωσε στο διάγγελμά του.

Σε υψηλούς τόνους, ο γραμματέας της Λέγκα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κόμμα του δεν έχει στα σχέδιά του την έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Δεν σκεφθήκαμε ποτέ να βγούμε από το Ευρώ. Δεν ήταν στο πρόγραμμά μας. Θα προχωρούσαμε μόνον σε αναθεώρηση του τραπεζικού συστήματος και των τραπεζών», είπε ο Ματέο Σαλβίνι.

Συμπλήρωσε δε ότι «ο Πάολο Σαβόνα, ως υπουργός οικονομικών, θα μας εγγυόταν άριστα αποτελέσματα στην Ευρώπη, κανένας άλλος δεν θα είχε τόση επιτυχία».

Ο Σαλβίνι διέψευσε, παράλληλα, ότι είχε αποφασίσει από την αρχή να σπάσει την συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια για να πάει σε νέες εκλογές, και σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις τόνισε: «Θέλω να καταλάβω τις κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να δω ποιος θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, την κυβέρνηση του Κάρλο Κοταρέλι».