Ενώ όλοι περίμεναν πως ο Κάρλο Κοταρέλι, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα έβγαινε το απόγευμα της Τρίτης από τη συνάντηση με τον πρόεδρο για πάει σε Βουλή και Γερουσία, η επιλογή Κοταρέλι φαίνεται τελικά πως δεν προχωρά τόσο εύκολα -ενώ μαίνεται ο «πόλεμος» με Βρυξέλλες μετά από αναφορές του Γερμανού επιτρόπου Γκούντερ Έτινγκερ. 

Στις διαβουλεύσεις φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή και τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Κοταρέλι ενδέχεται ακόμη και να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (όπως είχε κάνει προηγουμένως ο Κόντε) την Τετάρτη και να στηθούν κάλπες ήδη τον Ιούλιο. 

Πιθανή θεωρείται στην Ιταλία η προσφυγή στις κάλπες στις 29 Ιουλίου ή στις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης,

Κάτι που θα προϋπέθετε, όμως, άμεση διάλυση της Βουλής και Γερουσίας, και την θητεία του Κάρλο Κοταρέλι ως πρωθυπουργού για δυο μόνο μήνες, ή την παραμονή του Πάολο Τζεντιλόνι στην πρωθυπουργία.

Υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τάσσονται σχεδόν όλα τα κόμματα -ακόμη και τμήματα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), που ήταν και το μόνο πρόθυμο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κοταρέλι.

«Πόλεμος» για τις δηλώσεις του Έτινγκερ

Την ίδια στιγμή, το βιτριολικό κλίμα με την υπόλοιπη Ευρώπη ήρθε να διατηρήσει την Τρίτη φράση του (γερμανού) Επιτρόπου Προϋπολογισμού Γκούντερ Έτινγκερ: Το μέλος της Κομισιόν είπε πως οι ταραχές στις αγορές και το κλίμα απέναντι στα ιταλικά ομόλογα «θα είναι σημάδι στους Ιταλούς να μην ψηφίσουν λαϊκιστές της δεξιάς και της αριστεράς». 

Το σχόλιο προκάλεσε την οργή όλου του πολιτικού κόσμου στην ιταλική χερσόνησο: Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, ανέφερε πως το μήνυμα του Έτινγκερ ήταν πως «οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς να ψηφίζουν», σχολιάζοντας πως «οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν την Ιταλία σαν να ήταν αποικία στην οποία έρχονται για διακοπές». 

με τον ηγέτη της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι να ζητά την άμεση παραίτηση του Γερμανού αξιωματούχου. «Είναι τρελό, στις Βρυξέλλες είναι ξεδιάντροποι. (Ο Έτινγκερ) δηλώνει ότι οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά. Αν αυτό δεν είναι απειλή, τότε...! Εγώ, δεν φοβάμαι» έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι., προσθέτοντας στη συνέχεια πως «θα έπρεπε να παραιτηθεί σήμερα το απόγευμα».

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, τα σχόλια του Έτινγκερ ήταν «απειλητικά» και δείχνουν «τη γερμανική επιθυμία για ηγεμονία και έλεγχο».

Η δήλωση του Έτινγκερ ήταν τόσο εμπρηστική που, στη συνέχεια, και ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσπάθησαν να ρίξουν γέφυρες. 

Ο Τουσκ ανέφερε σε tweet του: «Η έκκλησή μου σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ είναι να σεβαστείτε τους ψηφοφόρους. Είμαστε εδώ για να τους υπηρετήσουμε, όχι για να τους κάνουμε μαθήματα». 

Ο δε Γιούνκερ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «η τύχη της Ιταλίας δεν βρίσκεται στα χέρια των χρηματαγορών». «Ανεξάρτητα από ποιο πολιτικό κόμμα μπορεί να βρίσκεται στην εξουσία, η Ιταλία είναι ένα ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει τεράστια συμβολή στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει στην ευρωπαϊκή της οδό». «Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ιταλία με υπευθυνότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Η Ιταλία χαίρει σεβασμού», κατέληξε ο Γιούνκερ.