Αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο προκαλεί η απελευθέρωση και των τεσσάρων τελευταίων από τους «οκτώ» στρατιωτικούς που διέφυγαν την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο. Ο Τύπος που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον Ερντογάν, απηχεί ουσιαστικά τις απόψεις της Άγκυρας, που δεν δίστασε να απειλήσει πλέον ανοικτά ότι θα «πακετάρει» τους αξιωματικούς και θα τους πάρει πίσω στην Τουρκία.

Η Sabah κάνει λόγο για «Απόφαση σκάνδαλο από την Ελλάδα: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι στασιαστές». Για «απόφαση-σκάνδαλο» από μέρους της Ελλάδας κάνουν λόγο κι οι περισσότερες άλλες τουρκικές εφημερίδες, όπως η Hurriyet.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας απείλησε ευθέως την Αθήνα ότι θα απαγάγει τους αξιωματικούς. «Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει υποστεί πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία» ανέφερε ο τούρκος αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η Ελλάδα προστατεύει τους γκιουλενιστές τρομοκράτες, οι οποίοι προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τους έδωσε στήριξη. Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε. Νομίζαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τηρούσε την υπόσχεσή του. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση» ανέφερε ο  Μπεκίρ Μποζντάγ που φθάνει μέχρι του σημείο να προειδοποιεί: «Είναι δικό μας καθήκον και θα τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική δικαιοσύνη».

Αμήχανη η κυβέρνηση

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε «άτοπες και απαράδεκτες» τις δηλώσεις, ενώ ηχηρότατη ήταν η αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία τις απέρριψε ως «θρασείες και εμπρηστικές».  Τις δηλώσεις καταδίκασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, θέτοντας όμως και το θέμα των υποσχέσεων Τσίπρα σε Ερντογάν, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η Άγκυρα.

Χαρακτηριστική πάντως της αμηχανίας της κυβέρνησης είναι η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σιμορέλη: «Να είστε βέβαιοι ότι αν το τολμήσουν θα τους σπάσουμε τα χέρια» είπε στον ΣΚΑΙ. Τη στιγμή που η Αθήνα κινείται σεβόμενη -ως Κράτος Δικαίου- τις δικαστικές αποφάσεις, τέτοιες δηλώσεις ρίχνουν νερό στο μύλο της Τουρκίας, που έχει αποδείξει -όπως και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ότι το Κράτος Δικαίου δεν είναι δεδομένο.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Σγουρίδης, αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος είπε στον ΣΚΑΙ ότι αν οι Τούρκοι κάνουν κίνηση απαγωγής, αυτό είναι casus belli.