Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική χωρίς αμφιβολία συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Σικαγκαπούρη. Μια συνάντηση που σχεδόν επρόκειτο να αναβληθεί πριν από δύο εβδομάδες για να «αναστηθεί» τελικά σχεδόν την τελευταία στιγμή.
Ο Τραμπ αφού προκάλεσε χάος στη Σύνοδο G7, εξαγριώνοντας τους συμμάχους του, έφτασε πρώτος στην Σιγκαπούρη. Ακολούθησε ο ηγέτης της Βορείου Κορέας. Για τον τελευταίο αξίζει να αναφερθεί ότι είναι το πιο μακριά που έχει ταξιδέψει (τουλάχιστον επίσημα) από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι έφτασε με αεροπλάνο των Κινεζικών Αερογραμμών και όχι της επίσημης βορειοκορεατικής εταιρείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ένα χρόνο ο Κιμ ήταν σχεδόν παρίας για τη διεθνή κοινότητα. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η υπομονή μαζί του εξαντλείται. Ήταν σχεδόν έτοιμος να «πατήσει το κουμπί», τουλάχιστον προτού το πατήσει πρώτος ο Κιμ.

Και ξαφνικά, ο νεαρός βορειοκορεάτης άλλαξε πρόσωπο. Επισκέφθηκε την Κίνα, συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Νοτίου Κορέας και δήλωσε πρόθυμος να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα. Κάλεσε μάλιστα και ξένους δημοσιογράφους στη χώρα του για να δουν (και να ακούσουν) τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τη βάση από την οποία έγιναν οι πρόσφατες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Εξασφάλισε και πρόσκληση για να επισκεφθεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Αλλά και για τον Τραμπ είναι χωρίς αμφιβολία μια σημαντική στιγμή, δεδομένου ότι στο άλλο μεγάλο μέτωπο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής -αυτό της Μέσης Ανατολής- κατάφερε να εξοργίσει τους πάντες -πλην Ισραήλ. Είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που συναντά ηγέτη της Βορείου Κορέας.

Το ζητούμενο βέβαια είναι αν από τη συνάντηση θα υπάρξει πράγματι συμφωνία για έναν «μηχανισμό διατήρησης της ειρήνης» σε μια Χερσόνησο που έχει στο παρελθόν φέρει την ανθρωπότητα στα όρια της διεθνούς σύρραξης. Αμφότεροι δηλώνουν ότι το επιθυμούν, αλλά όπως πάντα, οι συμφωνίες κρίνονται από το αποτέλεσμα. 

Περίπου 2.500 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη Σιγκαπούρη για να καλύψουν τη συνάντηση και αυτό είναι ενδεικτικό της σημασίας της. Και επειδή ακόμα και οι συμβολισμοί έχουν την αξία τους: οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη νήσο Σεντόζα. Σήμερα το μέρος είναι γεμάτο πολυτελή ξενοδοχεία, καζίνο, γήπεδα γκολφ και εμπορικά κέντρα. Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου όμως υπήρξε στρατόπεδο συγκέντρωσης και τόπος εκτέλεσης. Υπό ιαπωνικό έλεγχο.