Το προσφυγικό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο τωμ εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ένα ζήτημα που προκαλεί πολιτικές αναταράξεις ακόμα και στις ισχυρές χώρες-μέλη της Ένωσης. Στη Γερμανία η Μέρκελ βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών απειλεί να εφαρμόσει μονομερώς την απόφαση για επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου (Ελλάδα, Ιταλία κλπ), σε περίπτωση που η Μέρκελ δεν γυρίσει από τη Σύνοδο με συγκεκριμένη απόφαση.

Από την άλλη πλευρά η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας απειλεί και αυτή με βέτο, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα ζητήματά της. Κοινώς, σε περίπτωση που περάσει η απόφαση της ΕΕ να γίνει το προσφυγικό θέμα του Νότου, έναντι χρημάτων και των γνωστών διαβεβαιώσεων για ενίσχυση της Frontex κλπ.

Στη συζήτηση έχει μπει όμως και η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης». Και εκεί όμως υπάρχουν αντιστάσεις, δεδομένου ότι η Αλβανία -για παράδειγμα- τα απορρίπτει. Μια άλλη ιδέα είναι να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα στην Αφρική, ώστε να μπει φραγμός στις μετακινήσεις των μεταναστών-προσφύγων προς τη Μεσόγειο, ενώ μια ακόμα ιδέα είναι να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα σε χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δύο χώρες που σηκώνουν τεράστιο βάρος ήδη.

Ιδιαίτερη αίσθηση, πάντως, προκαλεί το δημοσίευμα των Financial Times που θέλει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται έτοιμος να «βοηθήσει» την Μέρκελ στο πολιτικό της πρόβλημα, υπογράφοντας διμερή συμφωνία για επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα.

Κατά τα άλλα, η Σύνοδος θα ασχοληθεί και με άλλα σημαντικά ζητήματα: τη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ και της Ευρωζώνης, όπου τα κρίσιμα θέματα είναι η τραπεζική ένωση (ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων) και ο μετασχηματισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ώστε να μετατραπεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Δεύτερο ζήτημα είναι η πορεία των συνομιλιών για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό και τρίτο σημαντικό ζήτημα είναι οι διαδικασίες για το Brexit.