Με πρόοδο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε άλλη μία συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής στο Βερολίνο με αντικείμενο τη συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) για την πολιτική ασύλου. Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη.

Τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, στα οποία κατέληξαν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, βρίσκουν αντίθετα πολλά από τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), που τα περιγράφουν ως «είδος φυλακής».

Η αρχηγός πάντως του κόμματος Αντρέα Νάλες δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι οι εταίροι βρίσκονται σε καλό δρόμο για συμφωνία. «Εχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, αλλά δεν έχουμε ακόμη συμφωνήσει», δήλωσε η κυρία Νάλες και ζήτησε από το κόμμα της «λίγη ακόμη εμπιστοσύνη για το επόμενο διάστημα».

Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οτιδήποτε παραβιάζει την προγραμματική συμφωνία ή έρχεται σε αντίθεση με το Σχέδιο πέντε σημείων του SPD.

«Ολα είναι ακόμη ρευστά και χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να συγκεκριμενοποιήσουμε το σχέδιο», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν αρκεί απλώς η πολιτική συμφωνία.