Αχτίδα ελπίδας διαφάνηκε προς στιγμήν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου, όταν συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο στις Καστανιές Έβρου, κατηγορούμενοι ότι βρέθηκαν παρανόμως στην τουρκική πλευρά της οριογραμμής.


Κι αυτό γιατί στις 19 Ιουλίου λήγει η τελευταία τρίμηνη παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και κυβερνητικά στελέχη της γείτονος είχαν αφήσει προεκλογικά ανοικτό το ενδεχόμενο να μη δοθεί νέα παράταση.
Ωστόσο, η προκλητική επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τσονκάρ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, από τις 31 Μαΐου, εξανεμίζει τις όποιες ελπίδες και επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ως ομήρους έναντι των 8 Τούρκων αξιωματικών, τους οποίους κατηγορεί ως πραξικοπηματίες και ζητά από την Ελλάδα την έκδοσή τους.


Στην επιστολή οι Τούρκοι φτάνουν στο σημείο να λένε ότι «περιμένουν την έκδοση των 8 δολοφόνων άμεσα» και διαβεβαιώνουν ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες «θα έχουν δίκαιη δίκη». Μεταξύ των μέτρων που θα καταργηθούν σε περίπτωση άρσης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης -και δημιούργησαν τις σχετικές ελπίδες- είναι και εκείνο της μακροχρόνιας αυθαίρετης προφυλάκισης, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δύο χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης μάλιστα άλλων πέντε χρόνων), των συλληφθέντων χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Στην περίπτωση αυτή κι αν δεν υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για την αποφυλάκιση του Αγγέλου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, έστω και με περιοριστικούς όρους, αν όχι για την πλήρη απελευθέρωσή τους.


Στην περίπτωση, μάλιστα, της επιβολής περιοριστικών όρων, εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει τυπικό κώλυμα, καθώς η απόφαση της Αθήνας να διορίσει με απόσπαση τους δύο στρατιωτικούς ως μέλη της ελληνικής αποστολής στην Άγκυρα ενισχύει το νομικό οπλοστάσιο της υπεράσπισής τους, αφού με αυτόν τον τρόπο αίρεται τυπικά το επιχείρημα του τουρκικού δικαστηρίου ότι οι δύο κρατούμενοι είναι αγνώστου διαμονής και άρα ύποπτοι φυγής, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισής τους.


Πρόκειται πάντως για μια ρύθμιση που ήλθε με αρκετή καθυστέρηση (μόλις την περασμένη Τετάρτη) και αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμυνας ασχολούνταν όλο αυτό το διάστημα με την ενδοκυβερνητική κρίση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. γύρω από το Σκοπιανό.
Επιπλέον απάντηση ζητά το εύλογο ερώτημα γιατί ενώ η επιστολή των Τούρκων εστάλη από τις 31 Μαΐου και λογικά ήταν γνωστή από τότε, αποκαλύφθηκε μόλις χτες από το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και δεν έγινε καμία αναφορά σε αυτή κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή λίγες ημέρες νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι έθετε νέα δεδομένα στην υπόθεση.


Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών όρων, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, αν αυτοί περιλαμβάνουν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, τότε Μητρετώδης και Κούκλατζης θα βρεθούν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, εγκλωβισμένοι στην Τουρκία, βέβαια με σαφώς καλύτερες συνθήκες από τις σημερινές, αφού δεν θα βρίσκονται στη φυλακή.


Στην ανάλογη περίπτωση πάντως του τουρκικής καταγωγής Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, που αποτέλεσε αιτία κρίσης στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, οι όροι αποφυλάκισής του δεν περιελάμβαναν απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία και έτσι ο ανταποκριτής της «Die Welt» αναχώρησε για τη Γερμανία αμέσως μετά την αποφυλάκισή του.


Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του πριν από τις εκλογές της 24ης Ιουλίου είχε θέσει θέµα άρσης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε πως η υπόσχεση για µια τέτοια απόφαση «δόθηκε πριν από τις εκλογές. Με τη λήξη της προθεσµίας, τελειώνει αυτοµάτως.


Η ηµέρα αυτή είναι η 19η Ιουλίου». Ωστόσο, η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης προσκρούει στο ακροδεξιό Κόµµα Εθνικιστικής ∆ράσης, τις ψήφους του οποίου χρειάζεται για να έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση το Κόµµα ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, στο πλαίσιο της «Λαϊκής Συµµαχίας» µε την οποία κατήλθαν στις εκλογές τα δύο κόµµατα.


Το ΜΗΡ, διά στόµατος του αντιπροέδρου του, Μουσταφά Καλαϊτζί, ξεκαθάρισε ότι, καθ’ όσον συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ και εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος πραξικοπήµατος από το δίκτυο του Γκιουλέν, θα πρέπει να παραταθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.


Σε αυτή την περίπτωση, οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα έχουν ακόµη λιγότερες πιθανότητες να ελπίζουν σε αποφυλάκιση, χωρίς πάντως να αποκλείεται αυτή να γίνει, αν το αρµόδιο δικαστήριο λάβει τη σχετική απόφαση.
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει συµβεί µέχρι σήµερα, ύστερα από τέσσερις µήνες και πλέον κράτησης χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες και ούτε υπάρχει τώρα λόγος για να αισιοδοξούµε µετά την επιστολή των Τούρκων στον Ταγιάνι.