Ζωτικής σημασίας η αυριανή σύνοδος του ΝΑΤΟ
Πρόκειται να συζητηθούν φλέγοντα ζητήματα
Υψίστης σημασίας είναι η αυριανή σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες όπου πρόκειται να συζητηθούν φλέγοντα ζητήματα διεθνούς σημασίας που αναμένεται να μονοπωλήσουν τις συζητήσεις. Ανάμεσά τους η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η πιθανή ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και η τρομοκρατία. Βέβαια το γεγονός που κάνει τη συγκεκριμένη σύνοδο να ξεχωρίζει είναι η πιθανότητα εσωτερικής σύγκρουσης αφού οι ΗΠΑ έχουν ανακινήσει το ζήτημα των χαμηλών στρατιωτικών δαπανών από τα κράτη - μέλη και αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι γύρω από αυτό το ζήτημα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Τραμπ, ως μια ισχυρή μα απρόβλεπτη παρουσία θα δώσει έναν πιο έντονο χαρακτήρα στις συζητήσεις καθώς έχει προβεί σε φλογερές δηλώσεις που αμφισβητούν τη συνέπεια των κρατών - μελών προς τη συμμαχία, η συγκέντρωση αυτή αναμένεται… ανατρεπτική.
Το ζήτημα της Κριμαίας το οποίο παραμένει στην επικαιρότητα, πρόκειται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της αυριανής συνόδου. Από την άλλη η Δύση φαίνεται να μην έχει αποδεχτεί την προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους και να προσπαθεί να απωθήσει τη Ρωσία με κάθε μέσο. Οι οικονομικές κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί φαίνεται να μην έχουν αποτέλεσμα. Ενώ οι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ είναι κάθετοι κατά της Ρωσίας, ο ίδιος ο πρόεδρος εμφανίζεται με φιλικές διαθέσεις. Με βάση αυτό, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι όπως ο Τραμπ σταμάτησε τις μεικτές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα χωρίς να ενημερώσει την Ιαπωνία ή το Πεντάγωνο, έτσι και τώρα μπορεί να άρει τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Επιπλέον, η ένταξη της Γεωργίας στη συμμαχία αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα. Η ίδια η χώρα, διαρκώς υπό την απειλή της Ρωσίας, θέλει να συσφίξει τους δεσμούς της με τη Δύση και αυτή η σύνοδος φαίνεται να είναι η ιδανική ευκαιρία.
Ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε γράμματα σε πολλά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ επισημαίνοντας ότι απέτυχαν να φτάσουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες. Συγκεκριμένα το γράμμα προς την Άνγκελα Μέρκελ ήταν ιδιαιτέρως αυστηρό χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία υπεύθυνη για το έλλειμμα των υπόλοιπων συμμάχων όσο και για το δικό της. Σε ένα τεταμένο κλίμα αμφισβητήθηκε και η αναγκαιότητα της ύπαρξης αμερικανικών δυνάμεων στη Γερμανία. Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου πιθανώς αποτελεί έμμεση απειλή για αποδυνάμωση της άμυνας της Γερμανίας κατά της Ρωσίας και προτροπή για μεγαλύτερες δαπάνες της χώρας σε αυτόν τον τομέα. Το θέμα αναμένεται να διευθετηθεί στη σύνοδο. Πρόβλημα εμφανίζεται και στις Βαλτικές χώρες, οι οποίες αν και σε σημείο ζωτικής σημασίας, η άμυνά τους φαίνεται ανεπαρκής.
Ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του δηλώνοντας ότι η Αμερική «ξοδεύει στο ΝΑΤΟ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα». Συνέχισε λέγοντας πως η παρούσα κατάσταση «ωφελεί την Ευρώπη περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες» και «δεν είναι δίκαιη ή αποδεκτή». Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια εκστρατείας του την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε «Θα πάω και θα πω στο ΝΑΤΟ ότι «πρέπει να αρχίσετε να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας» και ότι «Η Αμερική δεν πρόκειται να πληρώσει για όλα». Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας ξεπερνά κατά πολύ αυτό το όριο, με τις δαπάνες να φτάνουν το 2.6% του ΑΕΠ. Φυσικά το γεγονός αυτό δεν βελτιώνει μόνο τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αλλά και τις διμερείς της σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η σύνοδος θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς θα επηρεάσει και την επερχόμενη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι.