Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσε όλος ο πλανήτης την τριήμερη αποστολή των δυτών για τον απεγκλωβισμό των 12 αγοριών και του προπονητή τους από τα έγκατα της γης στην Ταϊλάνδη: Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη η ελπίδα παρέμενε ζωντανή, καθώς ένα-ένα τα μικρά παιδιά έβγαιναν και πάλι στο φως.

Η παρουσία του ασθενοφόρου, αλλά και του ελικοπτέρου έδινε το σύνθημα: ένα ακόμα παιδί βγήκε. Μέχρι που η αποστολή -το μικρό θαύμα- όπως είπαν αρκετοί- ολοκληρώθηκε. Περίπου στις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) της Τρίτης έβγαιναν και οι τελευταίοι.

Τα μικρά παιδιά και ο 25χρονος προπονητής τους συμμετείχαν σε εκπαιδευτική εκδρομή, όταν στις 23 Ιουνίου μπήκαν στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στη βόρεια Ταϊλάνδη. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή είχαν σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τους. Πέρασαν εννέα δύσκολες μέρες στο σκοτάδι με ελάχιστα εφόδια, μέχρι να εντοπιστούν από Βρετανούς δύτες. 

Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για τον απεγκλωβισμό τους με κύριο μέλημα την άντληση των υδάτων, ώστε να μην πλημμυρίσουν περαιτέρω οι εσωτερικοί θάλαμοι και τα τούνελ. Εξετάστηκαν πολλά σενάρια, έπεσαν στο τραπέζι αρκετές ιδέες για να καταλήξουν τελικά στην απόφαση να βγάλουν τα παιδιά με φιάλες οξυγόνου, συνοδεία δυτών και σχοινιά καθοδήγησης. Ακόμα και ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ προσφέρθηκε να βοηθήσει.

Χαρακτηριστικό της δυσκολίας της όλης υπόθεσης ήταν το τραγικό γεγονός του θανάτου -την περασμένη Παρασκεύη- ενός 38χρονου Ταϊλανδού δύτη, ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά στις προσπάθειες τοποθέτησης των φιαλών οξυγόνου. Ο πλανήτης «πάγωσε», διότι συνειδητοποίησε ότι η αποστολή θα είναι πολύ δύσκολη.

Τελικά, όλα πήγαν καλά. Τα χαμόγελα επέστρεψαν στην Ταϊλάνδη και τα παιδιά -που τώρα είναι στο νοσοκομείο για εξετάσεις- μπορεί και να καταφέρουν να δουν στην τηλεόραση τον τελικό του Μουντιάλ. Άλλωστε και τα ίδια ποδοσφαιριστές είναι.