«Άδειασμα» άνευ προηγουμένου του Αμερικάνου πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ καθώς εμμέσως ενόησε οτι δεν τους έχει εμπιστοσύνη ή τουλάχοστον οχι περισσότερο απ' οτι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Αμερικάνος πρόεδρος στις κοινές δηλώσεις με τον ομολογό του της Ρωσίας είπε χαρακτηριστικά πως «η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 είναι μια καταστροφή για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του».

Στις κοινές δηλώσεις όπου ξεκίνησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε τα εξής:

«Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελείωσει εδω και πολλά χρόνια και οι ενδεχόμενες αντιπαλότητες ανάμεσα στις δυο χώρες πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν αφού η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά» ενώ συμπλήρωσε οτι «Οτι πρέπει να υπάρχει κοινή επιθυμία προκειμένου να διορθωθούν συνολικά οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ».

Σχετικά με το θέμα των πυρηνικών ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως « ΗΠα και Ρωσία είναι οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις και ως τέτοιες θα πρέπει να εργαστούν απο κοινού προκειμένου να μειωθούν σταδιακά οι βαλιστικοί πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς (IBM)».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε και στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας λέγοντας πως «Υπάρχει και θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες προκειμένου να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία» ενώ έφερε ως παράδειγμα το πολύ πρόσφατο Μουντιάλ της Ρωσίας στο οποίο όπως ανέφερε, «εμπιρογνώμονες από τις ΗΠΑ πήγαν στη Ρωσία για να συνδράμουν στην ασφάλεια των αγώνων».

Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε τονίζοντας πως «μολονότι οι στάσεις μας δε συμπίπτουν σε όλα τα ζητήματα, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία τόσο διμερής όσο και διεθνής προκειμένου να λυθούν μια σειρά ζητημάτων όπως η κρίση στα υψίπεδα του Γκολάν ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, το θέμα των πυρηνικών στο Ιράν και το θέμα της αποπυρηνικοποίησης στην Κορεατική χερσόνησο κάτι στο οποίο έχει αναλάβει προσωπικές πρωτοβουλίες ο πρόεδρος Τραμπ και τον συγχαίρω για αυτό».  

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεισε την τοποθέτηση του πριν δεχθεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους στο θέμα των αμερικανικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2016 σύμφωνα με το οποίο φημολογείται πως η Ρωσία είχε ενισχύσει προεκλογικά την εκστρατέια του Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον λέγοντας «η Ρωσια δεν εχει και δε σκοπευει να παρεμβει στις εκλογες στις ΗΠΑ εφόσον παρουσιαστούν επίσημα έγγραφα θα τα εξετάσουμε»



Απο την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές.

Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά «η σχέση μας έχει αλλάξει».

Όπως δήλωσε, μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, και είπε χαρακτηριστικά ότι «η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 είναι μια καταστροφή για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε εκ νέου ότι δεν υπήρχε «καμία συμπαιγνία» στην αμερικανική προεδρική εκστρατεία. «Κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον», είπε. «Διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», πρόσθεσε.

Η διπλωματία, η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα, πρόσθεσε ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως συζητήθηκαν θέματα τα οποία στο παρελθόν η διμερής διπλωματία είχε αφήσει σε εκκρεμότητα.

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να συνεχίσω την πορεία της τολμηρής αμερικανικής διπλωματίας και δεν αποτελεί παράδοση μόνο για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αλλά είναι καλή και για τον κόσμο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είναι γνωστές οι θέσεις των δύο χωρών και τις συζητήσαμε επί μακρόν. Για να επιλύσουμε τα προβλήματα, θα πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή, μια κοινή πορεία. Είδαμε στο παρελθόν τι συμβαίνει όταν αποτυγχάνει ο διάλογος αυτός, πχ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε.

«Αποφασίσαμε με τον πρόεδρο Πούτιν να ανοίξουμε νέους δρόμους για να ευνοήσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο μας», τόνισε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας βέβαια ότι προέχει να κάνει ό,τι καλό για τον αμερικανικό λαό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε αιχμές κατά των προκατόχων του για την πολιτική που άσκησαν στο ζήτημα της Ρωσίας, λέγοντας ότι υπήρχε μηδενική συνεννόηση. «Είναι βλακεία και φταίνε και οι δύο χώρες. Πιστεύω ότι η Αμερική θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Δεν υπήρχε καμία συνεργασία και καμία συνεννόηση», ανέφερε.

Όπως είπε, «συζητήσαμε ότι η μηδενική συνεννόηση και ο αρνητικός αντίκτυπος που είχε στη σχέση των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο, που ελέγχουμε το 90% των πυρηνικών κεφαλών».


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πούτιν έκανε λόγο για αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δύο ηγέτες. «Έχουμε κάποια συμφέροντα που συμπίπτουν και προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία. Υπάρχουν σημεία που διαφωνούμε και ψάχνουμε να βρούμε λύσεις για να συμφιλιώσουμε τις διαφορές. Δεν πρέπει να επικεντρώσουμε στα τρέχοντα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι υπήρξε συνωμοσία στην εκλογική διαδικασία, ενώ πρότεινε συνεργασία και σε δικαστικό επίπεδο με τον αρμόδιο εισαγγελέα για την έρευνα, Μιούλερ.