Η υπεροψία του Ερντογάν είναι υπεύθυνη για την κατάρρευση της οικονομίας, εκτιμά ο Guardian. «Η ύβρις προκαλεί τη νέμεση, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες. Πρόκειται για ένα μάθημα ζωής για τον Τούρκο πρόεδρο που φαίνεται ανίκανος να κατανοήσει ότι η χώρα του παραπαίει σε μια άβυσσο που ο ίδιος δημιούργησε» γράφει ο αρθρογράφος Σάιμον Τίσνταλ.

«Η ΕΕ εκφράζει ιδιαίτερες ανησυχίες για την κατάσταση στην Τουρκία ιδιαίτερα για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ερντογάν και για τη δέσμευσή του σε μια συμφωνία για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία προς την Ευρώπη. Ανησυχίες εκφράζουν και για την προσέγγιση που διατηρεί αναφορικά με το Κυπριακό, τα ενεργειακά οικόπεδα της ανατολικής Μεσογείου αλλά και για την εχθρότητά του προς συμμάχους της περιοχής, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Οι απειλές του Τούρκου προέδρου να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ και να αναζητήσει νέους συμμάχους στη Μόσχα και στο Πεκίνο έχουν οξύνει τις εντάσεις και όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν πολύ εύκολα» εκτιμά ο ίδιος.

Αναφέρεται αναλυτικά στη συνωμοσιολογία στην οποία κατέφυγε ο ίδιος ο Ερντογάν για να εξηγήσει την κρίση, στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας με φόντο τον Εμφύλιο στη Συρία, αλλά και τις ανησυχίες που εκφράζονται στην ΕΕ.

Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Ποιος μπορεί να σώσει την Τουρκία από τον εαυτό της; Η ερώτηση διατυπώνεται με λάθος τρόπο. Ο σωστός είναι, ποιος μπορεί να σώσει τον Ερντογάν από την Τουρκία; Η απάντηση είναι: Μόνο οι Τούρκοι. Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο και θα είναι επώδυνο και με διεθνείς αναταράξεις. Όπως ο Ίκαρος, ο υβριδικός και λίαν εμπρηστικός βασιλιάς της Τουρκίας (σ.σ. ο Ερντογάν) έχει πολύ δρόμο για να πέσει.»