Ενα «Εγχειρίδιο γυναικείας διπλωματίας» παρουσίασε την Πέμπτη η Σουηδία, σε μία προσπάθεια να μοιρασθεί με τις ΜΚΟ και τις ηγεσίες σε όλον τον κόσμο τα διδάγματα της εξωτερικής πολιτικής της που διατυπώνονται από το 2014 γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών.

Στον απόηχο της νίκης στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτεμβρίο 2014 από την κεντροαριστερή κυβέρνηση - την πρώτη που πέτυχε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών - η γυναικεία διπλωματία αποσκοπεί «να προωθήσει την ισότητα των φύλων» και να εγγυηθεί «την απόλαυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των γυναικών και των κοριτσιών».

«Τα δικαιώματα των γυναικών είναι τα δικαιώματα του Ανθρώπου» επαναλαμβάνει η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ, φράση που δανείστηκε από το φεμινιστικό κίνημα και επανέλαβε η Χίλαρι Κλίντον.

Οικονομική χειραφέτηση, αγώνας ενάντια στην σεξουαλική βία, επιρροή στις ειρηνευτικές διαδικασίες, πολιτική συμμετοχή: στο εσωτερικό της χώρας ή στη διεθνή σκηνή, στις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη, η διπλωματία της σκανδιναβικής χώρας ενεργοποιεί όλα τα μέσα.

Σε ένα βιβλίο εκατό σελίδων, προσβάσιμο στα αγγλικά στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, συνοψίζονται οι αρχές και οι μέθοδοι της: διασφάλισης της ισότητας των φύλων σε συνέδρια, των επενδύσεων σε κοινωνικά δίκτυα, της κινητοποίησης ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, της δικτύωσης των δεξιοτήτων κλπ ...

Στη σελίδα 43, ένα διάγραμμα δείχνει την άνοδο των γυναικών στη σουηδική διπλωματία το 2016, 4 στους 10 πρέσβεις ήταν γυναίκες, έναντι μόνο 10% που ήταν 20 χρόνια νωρίτερα.

«Όταν ξεκινήσαμε τη φεμινιστική διπλωματία, πριν από τέσσερα χρόνια, οι αντιδράσεις ήταν ανάμικτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βάλστρεμ.

«Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της φεμινιστικής διπλωματίας είναι δύσκολο να μετρηθούν. Ο στόχος είναι να αλλάξει το πρότυπο και χρειάζεται χρόνος. Είμαστε μόνο στην αρχή (...) μένουν πολλά να κάνουμε» παραδέχεται η υπουργός Εξωτερικών.