Κάτω από τους θόλους του συλημένου από τα εξαιρετικής τέχνης εντοίχια ψηφιδωτά του 6ου μ.Χ αιώνα ναού της Παναγίας Κανακαριάς στην Λυθράγκωμη, στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας, πάνω από 500 Ελληνοκύπριοι προσευχήθηκαν σήμερα στην πρώτη από το 1976 Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας , Χριστοφόρος. Οι τοιχογραφίες του ναού, τοιχογραφίες του 12ου, του 14ου και του 16ου αιώνα φέρουν βαριά τα ίχνη της ερήμωσης και δεν διακρίνονται οι μορφές τους. Για χρόνια ο ναός ήταν περιστερεώνας. Μόνο η τοιχογραφία της Παναγίας με τον Χριστό, πάνω από την νότια πύλη του ναού σώζεται , αλλά σε κακή κατάσταση.

Σε όλη την διάρκεια της Λειτουργίας οι πιστοί κρατούσαν αναμμένα κεριά και τα μάτια τους ήταν βουρκωμένα. Επίσης, πολλοί ήταν αυτοί, που μετέλαβαν τον Αχράντων Μυστηρίων. Ο Επίσκοπος Χριστοφόρος ευλόγησε αρτοκλασία και έψαλε τρισάγιο στην μνήμη των κεκοιμημένων της Λυθράγκωμης. Στο τέλος στον περίβολο του ναού έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Θεοτόκου. Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο , της οποίας την Γέννηση εόρτασε προχθές η Εκκλησία και στην οποία είναι αφιερωμένος ο ναός της Κανακαριάς. Επεσήμανε ότι η Γέννηση της Θεοτόκου δίνει παγκόσμια χαρά και είναι πρόξενος όλων των πνευματικών αγαθών, γιατί με την χάρη του Θεού έγινε η μητέρα του Υιού του. Επίσης, ο θεοφιλέστατος υπογράμμισε «την μεγάλη σημασία της τέλεσης σε κλίμα κατάνυξης της Θείας Λειτουργίας στον ναό της Κανακαριάς, ο οποίος αποτελεί σύμβολο της συλημένης εκκλησιαστικής κληρονομιάς της Κύπρου».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε ο κοινοτάρχης Λυθράγκωμης, Ηρακλής Ιωάννου, ο οποίος χαιρέτισε τους συγχωριανούς του , αλλά και όλο τον κόσμο, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κοινοτικού Συμβουλίου και προσήλθε στην «αγαπημένη τους εκκλησία» για πρώτη φορά από το 1976 , που οι κάτοικοι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους . Επίσης , ευχαρίστησε τον Χωρεπίσκοπο Καρπασίας και τόνισε την ανάγκη να γίνουν εργασίες για την συντήρηση του εκκλησιαστικού μνημείου.