Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μαζικές εκκενώσεις κήρυξαν σήμερα οι αμερικανικές αρχές κατά μήκος των ανατολικών ακτών στις ΗΠΑ που συνορεύουν με τον Ατλαντικό Ωκεανό, καθώς ο τυφώνας Φλόρενς που φέρεται να είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει πλήξει την περιοχή εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες με ανέμους που φθάνουν τα 220 χλμ την ώρα, αναμένεται να «χτυπήσει» αυτή την εβδομάδα.

Οι αρχές προειδοποίησαν για τις επικίνδυνες για τη ζωή παράκτιες καταιγίδες αλλά και για τη δυνατότητα του τυφώνα να προκαλέσει παρατεταμένες καταρρακτώδεις βροχές και εκτεταμένες πλημμύρες, ειδικά εάν παραμείνει στην ενδοχώρα για αρκετές ημέρες.

Εντολή εκκένωσης σε περίπου 245.000 κατοίκους της Βιρτζίνια έδωσε ο κυβερνήτης Ralph Northam υπό τον φόβο των εκτεταμένων πλημμυρών, ενώ ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Henry McMaster, διέταξε να περάσουν από το μεσημέρι πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι κατά μήκος της ακτογραμμής. «Πρόκειται για μια σοβαρή καταιγίδα που θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα και όλοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Northam σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι ποσότητες βροχής αναμένεται να φτάσουν τις 10 έως 15 ίντσες (25 - 38 εκατοστά). Λαμβάνοντας υπόψιν την καταστροφή που σημειώθηκε πέρσυ με το πέρασμα των «θανάσιμων» τυφώνων, οι κάτοικοι της Καρολίνα «άρχισαν τις προετοιμασίες για την προφύλαξη τους από την επικείμενη καταστροφή».

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι κάτοικοι άρχισαν να αποθηκεύουν φαγητό, κυρίως λαχανικά, νερό αλλά και να «γεμίζουν» τα αυτοκίνητά τους με καύσιμα. «Είναι πολύ τρομακτικό για εμάς. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα πράγματα», είπε ιδιοκτήτρια καταστήματος στην περιοχή της Βόρεια Καρολίνα και μένει κοντά στο Γουίλμινγκτον.