Στο κόκκινο βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο στην ΠΓΔΜ, περίπου 10 μέρες προτού οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες για το «ναι» ή το «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στη χώρα γίνεται «παρέλαση» αξιωματούχων της Δύσης (ΕΕ και ΗΠΑ) προκειμένου να στηρίξουν την προεκλογική εκστρατεία του πρωθυπουργού Ζάεφ υπέρ ασφαλώς του «ναι».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος προειδοποίησε για ρωσικό δάκτυλο υπέρ του «όχι», καλώντας τους πολίτες στις κάλπες. Ο Μάτις δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια, την προεκλογική περίοδο του δημοψήφισμα. Σήμερα, Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ξεκινάει την περιοδεία του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με πρώτο σταθμό τα Σκόπια και τελευταίο την Αθήνα. Οι επισκέψεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι, αφού αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την τεράστια σημασία που θα έχει η έκβαση του δημοψηφίσματος για τη Δύση.

Πάντως, ο Ζάεφ δεν υιοθέτησε τις αναφορές Μάτις, λέγοντας ότι δεν έχει αποδείξεις ότι το Κρεμλίνο προπαγανδίζει και επηρεάζει για να απορριφθεί η Συμφωνία -κατά συνέπεια και η είσοδος στο ΝΑΤΟ: «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι για μας δεν υπάρχει εναλλακτική, αλλά πλήρης ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλουμε να χτίσουμε φιλική σχέση με όλες τις χώρες και με τη Ρωσική Ομοσπονδία, επειδή πιστεύω πως ό,τι εξηγεί τη φιλία στην 'Μακεδονία' θα γίνει κατανοητό από τους φίλους στη Ρωσία, επειδή οι πολίτες μας θα παραμείνουν αφοσιωμένοι σε αυτό τον προσανατολισμό» εξήγησε.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες δείχνουν «ντέρμπι» και όχι περίπατο του «ναι» στις κάλπες, παρά την ψήφο κατά συνείδηση που ζήτησε το VMRO.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει η ιστοσελίδα mkd.mk, στο ερώτημα «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών», το 51,1% απαντά «ναι», ενώ το «48,9%» λέει όχι.

Σε ό,τι αφορά δε την εθνοτική ανάλυση της ψήφου, στους Σλαβομακεδόνες το 33,5% λέει «ναι» στη συμφωνία και το 66,5% λέει «όχι». Αντίθετα, το 95% των Αλβανόφωνων τάσσεται υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποδεχόμενο τη συμφωνία των Πρεσπών έναντι ποσοστού 5% που ψηφίζει «όχι».

Στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της 'Δημοκρατίας της Μακεδονίας'», «όχι» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων, ενώ «ναι» απαντά το 47,4%.

Την ίδια ώρα, για ένα πολύπλοκο και εν πολλοίς άγνωστο ακόμα γεωπολιτικό σκηνικό το οποίο στήνεται στα Βαλκάνια κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το Politico με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στο σκηνικό αυτό κυρίαρχο ρόλο θα έχει η Κίνα και οι φιλοδοξίες της για την δημιουργία του νέου Δρόμου του Μεταξιού, προς την Ευρώπη.

«Δεν είναι μόνο Ρωσία εναντίον Δύσης. Υπάρχει νέος παίκτης στο τραπέζι» σχολιάζει ο ανταποκριτής του Politico.