Ο Ζόραν Ζάεφ δεσμεύθηκε ότι θα επιμείνει στη Συμφωνία των Πρεσπών, καλώντας τη Βουλή να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, τα οποία όμως απαιτούν ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το σχεδόν τελικό αποτέλεσμα, το 91,39% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα ψήφισε «ναι», έναντι 5,71% που είπε «όχι». Η συμμετοχή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, πάντως υπολογιζόταν νωρίτερα ότι ανήλθε στο 36,6%.

«Είναι σαφές ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν πήρε πράσινο φως από τους πολίτες» αποφάνθηκε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Έκρινε πως μετά την έκβαση της ψηφοφορίας η κυβέρνηση έχει «απωλέσει τη νομιμοποίησή της».

Για τον Ζάεφ, οι πολίτες που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα έκαναν «μια σοβαρή συνεισφορά», έβαλαν «έναν λίθο στα θεμέλια του μέλλοντος» της χώρας. «Πάνω από 650.000 πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα [...]  Πάνω από το 90% εξ αυτών υποστήριξε (την αλλαγή της ονομασίας)», πιστεύει ότι η χώρα «πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία με την Ελλάδα και να γίνει μέλος του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Αντιπολίτευση έχει 49 έδρες στο Κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία δύο τρίτων (80 ψήφοι) που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Ζάεφ δεν έκανε καμιά αναφορά στη συμμετοχή στις δηλώσεις του, επέμεινε ωστόσο στο ότι η ψήφος αυτών που τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής της ονομασίας πρέπει να γίνει σεβαστή. Δεσμεύθηκε ότι θα ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν δεν εγκριθεί.

«Είμαι αποφασισμένος η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO» επέμεινε ο Ζάεφ. Επανήλθε αργότερα το βράδυ δηλώνοντας ότι είναι «η ώρα να υποστηρίξουμε» την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ.

 Συμπλήρωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και καλύτερη συμφωνία από αυτήν που πέτυχε στις Πρέσπες.

 Τα σενάρια μετά το αποτέλεσμα

Ο Ζάεφ από εδώ και στο εξής έχει δύο επιλογές: 

1. Να πάει στη Βουλή και να διεκδικήσει τις ψήφους που χρειάζονται για να κάνει τις συνταγματικές αλλαγές. Ο μαγικός αριθμός των 80 βουλευτών, αν υπήρχε μια ελπίδα να επιτευχθεί για τον Ζάεφ, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καθίσταται πιο δύσκολος στόχος. Ο Ζάεφ και τα κόμματα που τον στηρίζουν έχει 72 βουλευτές και θα χρειαστεί άλλους 8 βουλευτές.

2. Να πάει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ακόμη κι αν βάλει ως μέτρο σύγκρισης το εκλογικό σώμα του 1,2 εκατ. πολιτικών κι επομένως να μιλήσει για συμμετοχή στις 600 χιλιάδες, να μην μπορεί να αντέξει την πολιτική πίεση και την σύγκρουση με το VMRO.

Και κυρίως με τον pρόεδρο Ιβανόφ που ηγήθηκε της καμπάνιας υπέρ του μποϊκοτάζ. Αν πάει στη Βουλή και δει το επόμενο διάστημα ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 80 βουλευτές τότε βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο Ζάεφ θα προχωρήσει σε εκλογές οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν πριν από τον Ιανουάριo του 2019.