Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προχωρά σε μια κίνηση η οποία γεννά ερωτήματα ακόμη και σε σκοπιανά ΜΜΕ.

Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόσο από τη Βουλή της ΠΓΔΜ όσο και από τη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να ισχύσουν αλλαγές στα προσωπικά έγγραφα των πολιτών. Όπως υποστηρίζουν ωστόσο ΜΜΕ, περίπου 240.000 διαβατήρια της χώρας βρίσκονται σε τακτική τελωνειακή διαδικασία ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού καναλιού «Alfa TV», το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ διαθέτει ήδη αρκετά διαβατήρια με την ονομασία αυτή, οπότε -όπως έκρινε ο σταθμός- απευθύνθηκε στο αρμόδιο υπουργείο για να ζητήσει διευκρινίσεις.

Σε απάντηση προς τον τηλεοπτικό σταθμό, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως απαιτείται ένα εύλογο διάστημα για την αλλαγή των νομικών αλλαγών. «Ακόμη και αν οι συνταγματικές αλλαγές ψηφιστούν στις 15 Ιανουαρίου, απαιτείται μια χρονική περίοδος για την αλλαγή των διαδικασιών και των νομικών αλλαγών για να ισχύσουν οι τροπολογίες» αναφέρει χαρακτηριστικά το αρμόδιο υπουργείο.