Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, θα αντισταθεί στην πίεση από την ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας, για να μην προχωρήσει η παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρασίας, φεύγοντας έτσι από την «τροχιά» της Μόσχας, ανέφεραν αξιωματούχοι της ελληνικής εκκλησίας στο Reuters, που επεσήμανε ότι μεγαλώνει το «ρήγμα» στην παγκόσμια ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, για κίνδυνο να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο από εποχής 1054 Σχίσμα στη Χριστιανοσύνη, λόγω της έντασης που υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έκανε λόγο εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».

Σύμφωνα με το Reuters, η εκκλησία της Ουκρανίας έχει την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αυτοκεφαλία. Ωστόσο, ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλος, απεύθυνε επιστολή σε όλες τις αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίας, ζητώντας συνομιλίες για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Εξετάσαμε την επιστολή και θα απαντήσουμε σύντομα», δήλωσε αξιωματούχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Reuters, ζητώντας ανωνυμία.

Ερωτώμενος για το ποια θα είναι η απάντηση, η πηγή αυτή, επεσήμανε: «Δεν θα είναι υπέρ της συνάντησης ορθόδοξων εκκλησιών για την συζήτηση επί του ζητήματος. Θα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για ενότητα μεταξύ των ορθόδοξων εκκλησιών».