Μετά από μήνες γκρίνιας και αμοιβαίας καχυποψίας, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, έδωσε τα χέρια με τον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, σε μια πρώτη (αλλά πολύ σημαντική) προσπάθεια να περάσει από την Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019.

Δεν φτάνουν βέβαια οι ψήφοι των δύο κομμάτων για την πλειοψηφία στη Βουλή -ο Σάντσεθ είναι εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός και το κόμμα του PSOE έχει μόλις 84 έδρες και οι Podemos 67 επί συνόλου 350- ωστόσο, το μήνυμα που στέλνουν στα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης και κυρίως στους καταλανούς εθνικιστές είναι πολύ ισχυρό.

Ο λόγος: Οι δύο πολιτικοί δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν σε αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και των συντάξεων, όπως και στην ενίσχυση των κονδυλίων σε Παιδεία και Έρευνα. Ο κατώτατος μισθός αναμένεται να φτάσει τα 900 ευρώ, αν και το τοπίο είναι λίγο θολό ακόμα για το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Φυσικά δεν είναι βέβαιο πόσο ευεργετικό θα είναι ένα τέτοιο μέτρο στη μείωση της ανεργίας, σε μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωζώνη: περίπου στο 15%.

Στον προϋπολογισμό αναμένεται να εγγραφεί κονδύλι 1 δισ. ευρώ για αύξηση των συντάξεων, άλλο 1,3 δισ. ευρώ για ενίσχυση της Παιδείας και της Έρευνας, 850 εκατ. ευρώ σε πολιτικές απασχόλησης, πάνω από 600 εκατ. ευρώ για στέγαση. 

Για όλα αυτά βέβαια καραδοκούν οι Βρυξέλλες, οι οποίες θα παραλάβουν το προσχέδιο του ισπανικού προϋπολογισμού και θα αρχίσουν τις πράξεις. Ασφαλώς έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους τον «πόλεμο» που έχει ανοίξει με την Κομισιόν η ιταλική κυβέρνηση για τον δικό της «κοινωνικό» προϋπολογισμό.

Πάντως, ο Σάντσεθ χρειάζεται ακόμα τις ψήφους των καταλανών εθνικιστών (που ζητούν τα δικά τους πολιτικά ανταλλάγματα), των βουλευτών από τη Χώρα των Βάσκων (μοιάζουν περισσότερο σίγουροι) και των εκπροσώπων από τα Κανάρια Νησιά (επίσης πιο σίγουροι) για να πιάσει τον μαγικό αριθμό των 166 εδρών. Σημειώνεται ότι το Λαϊκό Κόμμα (με άλλη ηγεσία) και οι Ciudadanos έχουν 161 έδρες. Με αυτή την αριθμητική και κάποιες αποχές, θα περάσει ο προϋπολογισμός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πέδρο Σάντσεθ έγινε πρωθυπουργός της Ισπανίας την 1η Ιουνίου 2018 μετά την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι. Βάσει του Συντάγματος της Ισπανίας, αν το κόμμα που καταθέσει την πρόταση μομφής πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών -176 επί συνόλου 350- τότε αυτόματα ο ηγέτης του κόμματος που κατέθεσε την πρόταση γίνεται πρωθυπουργός, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης.

Η συμφωνία Σάντσεθ-Ιγκλέσιας -σε περίπτωση που βρει μιμητές στα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης- σημαίνει ότι ο νυν πρωθυπουργός θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετία που ξεκίνησε ο Ραχόι το 2016. 

Ο Μαριάνο Ραχόι έμεινε στην πρωθυπουργία 7 ολόκληρα χρόνια (από το 2011) και έχασε ξαφνικά την πρωθυπουργία με την πρόταση μομφής του Σάντσεθ. Στη συνέχεια επέστρεψε στο παλαίο του επάγγελμα, υποθηκοφύλακας σε μια μικρή πόλη της Ισπανίας.