Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν. Το αδελφό κόμμα της Μέρκελ στη Βαυαρία, η παντοδύναμη CSU, ο πιο πιστός κυβερνητικός της εταίρος «πλήρωσε» την πολιτική της καγκελαρίου στο προσφυγικό. Και ας προσπάθησε ο Ζέεχοφερ από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών να τρίξει τα δόντια του στο Βερολίνο για τους πρόσφυγες. Ούτε καν οι διμερείς συμφωνίες της Γερμανίας με την Ελλάδα του Τσίπρα, την Ισπανία του Σάντσεθ και την Ιταλία του Κόντε (ο πρωθυπουργός) για επιστροφές προσφύγων στάθηκαν αρκετές να αλλάξουν τη γνώμη των πλούσιων Βαυαρών.

Η μπίρα που κέρασαν την Μέρκελ ήταν χαλασμένη. Ή απλά ζεστή, που είναι το ίδιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών στο πλούσιο κρατίδιο, το CSU υπέστη πανωλεθρία: το CSU έμεινε στο 37,2% (-10,5%), οι Πράσινοι ανέβηκαν στο 17,5%, ενώ ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,6%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11% και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 9,7%.

Οι Φιλελεύθεροι κατάφεραν να μπουν στη Βουλή με ποσοστό 5,1%, ενώ εκτός Κοινοβουλίου έμεινε η Αριστερά, με 3,2%.

Η συμμετοχή έφτασε στο 72,4%.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών: από τις 205 έδρες η CSU εξασφαλίζει 85, οι Πράσινοι 38, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (τοπικό πολιτικό κίνημα) 27 έδρες, η AfD 22 και οι Φιλελεύθεροι 11.

Σε μια πρώτη ανάγνωση πέραν της πανωλεθρίας του πανίσχυρου CSU, καταποντίστηκαν και οι Σοσιαλδημοκράτες, ακολουθώντας την γενικότερη τάση απαξίωσης στο εκλογικό σώμα, όπως άλλωστε αυτή εκφράστηκε και στις Ομοσπονδιακές Εκλογές του περασμένου έτους. Και ας είχε υποψήφιο τον τέως πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που για πολλούς ήταν ο ικανότερος να σταματήσει την Μέρκελ...

Στην ίδια τη Βαυαρία το CSU θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο. Πιο πιθανή φαίνεται μία συμμαχία με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», η οποίοι έχουν συντηρητικό προφίλ, όπως άλλωστε και η CSU. Δεν αποκλείεται ωστόσο μία μετεκλογική συνεργασία με τους Πράσινους. Άλλωστε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δεν απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο, παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Άλλωστε, οι Πράσινοι είναι φιλικοί στους πρόσφυγες.

Πιθανός κυβερνητικός εταίρος είναι και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που επιστρέφει στην τοπική Βουλή μετά από απουσία πέντε ετών. Υποψήφιοι για το σχηματισμό κυβέρνησης, υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ότι η συνεργασία πάντα δημιουργεί τριβές. Και στη Βαυαρία, το CSU είχε μάθει να κυβερνά μόνο του.

Και αν στην Βαυαρία υπάρχουν λύσεις για την πολιτική συνέχεια, το ερώτημα είναι ο αντίκτυπος του εκλογικού αποτελέσματος στο Βερολίνο και την ήδη αποδυναμωμένη Μέρκελ. Ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι ο Ζεεχόφερ δεν μπορεί πλέον να είναι υπουργός Εσωτερικών. Είναι καλό νέο αυτό για την Μέρκελ; Θα μπορούσε να είναι, αλλά ποιος θα πάρει την θέση του; Η καρέκλα του υπουργού Εσωτερικών είναι «ηλεκτρική», με δεδομένη την παγίωση των ποσοστών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), λόγω προφυγικού.

Χειρότερα είναι τα νέα για το SPD τον κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ. Και αν ακόμα στην πλούσια Βαυαρία δεν θα περίμενε κανείς εντυπωσιακές επιδόσεις, ωστόσο, το ιστορικό κόμμα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας κινείται πλέον σε επικίνδυνα μονοπάτια. Αρκετοί σημειώνουν ότι πρέπει επειγόντως να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Μέρκελ, αν θέλει πραγματικά να επιβιώσει πολιτικά και να μην δει τους Πράσινους να εξελίσσονται στην εναλλακτική. Αυτό άλλωστε έγινε ήδη στην Βαυαρία.

Αν όντως το ξανασκεφτούν οι Σοσιαλδημοκράτες και αποχωρήσουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο συνασπισμός της Μέρκελ καταρρέει. Με ό,τι αυτό σημαίνει πλέον και για την ίδια. Πάντως, η νεαρή Αντρέα Νάλες του SPD, δεν μοιάζει να συζητά ακόμα το ενδεχόμενο αποχώρησης. 

«Κάτι πρέπει να αλλάξει» αρκέστηκε να δηλώσει. Έρχεται όμως και νέα εκλογική αναμέτρηση σε κρατίδιο: Στην Έσση, στις 28 Οκτωβρίου, όπου πρώτο κόμμα to 2013 ήταν το CDU της Μέρκελ και δεύτερο το SPD. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και εκεί καθίζηση των δύο κυβερνητικών εταίρων, αν και σε μικρότερο βαθμό, με άνοδο όμως και του AfD...