Την χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς νομιμοποίησε ο Καναδάς
Τι έσοδα από τη φορολογία προσδοκά το κράτος, τι λένε οι γιατροί
Μετά την Ουρουγουάη, που νομιμοποίησε την κατοχή και τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Καναδάς. Η αγορά άνοιξε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ εκκρεμούν ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης της στην υγεία, τον νόμο και τη δημόσια ασφάλεια.
Για την προετοιμασία της εφαρμογής της νομιμοποίησης εστάλησαν email σε 15 εκατομμύρια σπίτια όπου αναφερόταν με λεπτομέρειες η νέα νομοθεσία ενώ διοργανώθηκαν καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών. Παραμένουν ωστόσο οι ανησυχίες, μεταξύ άλλων για την ετοιμότητά της αστυνομίας να αντιμετωπίσει την οδήγηση υπό την επήρεια κάνναβης.
Οι επαρχίες και οι δήμοι της χώρας, όπως αναφέρει το BBC, προετοιμάζονταν επί μήνες για το τέλος της απαγόρευσης της κάνναβης και είναι υπεύθυνοι για τη διευκρίνιση των λεπτομερειών αναφορικά με το που μπορεί να διατίθεται η κάνναβη και να καταναλώνεται.
Τα καταστήματα στη Newfoundland, την ανατολικότερη ζώνη ώρας στον Καναδά, άνοιξαν τα μεσάνυχτα για τις πρώτες νόμιμες πωλήσεις κάνναβης στη χώρα.
Αναλυτές προβλέπουν ελλείψεις την πρώτη χρονιά της νομιμοποίησης καθώς η παραγωγή και η αδειοδότηση των επιχειρήσεων εξακολουθεί να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Αλλά και η ίδια η αγορά είναι σε βρεφικό στάδιο.
Το Οντάριο θα αρχίσει τις πωλήσεις σε καταστήματα λιανικής την άνοιξη, αν και η online διάθεση είναι ήδη ανοιχτή.
Στη Βρετανική Κολομβία μόνο ένα νόμιμο κατάστημα θα ανοίξει σήμερα.
Η νομιμοποίηση ακολουθεί την καμπάνια στην οποία είχε δεσμευτεί από το 2015 ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως η νομοθεσία της χώρας, ηλικίας σχεδόν ενός αιώνα, που ποινικοποιούσε τη χρήση της κάνναβης, ήταν αναποτελεσματική, με δεδομένο πως οι Καναδοί ήταν από τους πιο «τακτικούς» χρήστες στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος έχει στόχο να κρατήσει τα ναρκωτικά μακριά από τους ανήλικους και τα κέρδη μακριά από τους κακοποιούς. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει αύξηση 400 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο στα έσοδα από τη φορολογία των πωλήσεων κάνναβης.
Η κατοχή κάνναβης ήταν ποινικό αδίκημα στον Καναδά από το 1923, αλλά η ιατρική χρήση είχε νομιμοποιηθεί από το 2001.
Ο Καναδάς ακολούθησε τα βήματα της Ουρουγουάης, που έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε την πώληση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς το 2013. Πολλές αμερικανικές πολιτείες κινούνται στην κατεύθυνση τερματισμού της απαγόρευσης ενώ η χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς κερδίζει έδαφος και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι ενήλικοι θα μπορούν να αγοράζουν έλαιο κάνναβης, σπόρους, φυτά και αποξηραμένη κάνναβη από εξουσιοδοτημένους παραγωγούς και λιανοπωλητές και να κατέχουν έως και 30 γραμμάρια κάνναβης σε δημόσιο χώρο.
Βρώισμη κάνναβη ή τροφές με κάνναβη δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμες για πώληση αλλά σε περίπου έναν χρόνιο. Η αναβολή αποφασίστηκε για να δώσει στην κυβέρνηση τον χρόνο να θέσει συγκεκριμένους κανονισμούς για τη διάθεση αυτών των προϊόντων.
Η κατοχή άνω των 30 γραμμαρίων, η καλλιέργεια άνω των τεσσάρων δενδρυλλίων ανά νοικοκυριό και η αγορά από μη εξουσιοδοτημένο έμπορο θεωρούνται παράνομες και προβλέπονται μεγάλα πρόστιμα αλλά και ποινές φυλάκισης. Ειδικά η πώληση κάνναβης σε ανήλικο επισείει ποινή φυλάκισης 14 ετών.
Παρά το τέλος της απαγόρευσης, οι ανησυχίες αναφορικά με νομικές πτυχές της και τις επιπτώσεις της χρήσης στην υγεία παραμένουν. Τη Δευτέρα, η επιθεώρηση του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου κυκλοφόρησε με κύριο άρθρο που χαρακτήριζε τη νομοθεσία «ένα εθνικό ανεξέλεγκτο πείραμα στο οποίο τα κέρδη των παραγωγών κάνναβης και τα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται σε βάρος την υγεία των Καναδών».