Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει τα 2/3 που απαιτούνταν στην πρώτη ψηφοφορία καθώς, όπως γράφει το MKD, κατάφερε να βρει τους 80 βουλευτές της ΠΓΔΜ που θα στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Μάλιστα, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε απόψε την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 23.20 και είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να διασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» έναντι 39 που ψήφισαν «όχι». Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές.

Τα συγχαρητήρια Τσίπρα - Παππά

Τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, συνεχάρη ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε: 

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, που έγραψε χαρακτηριστικά:«Κερδήθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ. Σημαντικό θετικό βήμα. Προχωράμε».

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, έντονες πολιτικές ζυμώσεις γίνονται τα τελευταία 24ωρα στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ προκειμένου να συγκεντρωθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος και, κατά συνέπεια, την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρά το γεγονός ότι, από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας μετέδιδαν πως ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών, μέχρι το απόγευμα δεν είχε ξεκαθαριστεί αν η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα ή θα πάει προς αναβολή για επόμενη ημερομηνία.

Η συνεδρίαση της Βουλής διεκόπη στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος), και η επανέναρξη της ήταν προγραμματισμένη για τις 16:00 ώρα Ελλάδος χωρίς όμως μέχρι αργά το απόγευμα να έχει γίνει κάτι τέτοιο. 

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση που επικαλούνται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, όπου εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, αναμένεται τελικά να ξεκινήσει στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος).

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει οτι ομάδα βουλευτών του VMRΟ σημείωσε πως οι συνεδριάσεις στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας σύμφωνα με τον κανονισμό, διαρκούν από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Αρμόδιος για πιθανή παράταση της συνεδρίασης είναι ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος μέχρι τις 18:30 το απόγευμα δεν ανέλαβε κάποια σχετική πρωτοβουλία. 

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βούλης Ταλάτ Τζαφέρι, να ξεκινήσει αμέσως η ψηφοφορία κατηγορώντας την κυβέρνηση οτι προσπαθεί να βρει αποστάτες βουλευτές στους κόλπους του κόμματός του. Ερωτηθείς ο ίδιος για τις πληροφορίες οτι οι βουλευτές του VMRO θα ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αλλαγής, ο κ. Μιλόσοσκι απέφυγε να μιλήσει ευθέως και κάλεσε όλους τους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν σύμφωνα με τη βούληση του λαού που ακύρωσε με την απουσία του το δημοψήφισμα της 29ης Σεπτεμβρίου, καθιστώντας έτσι ανίσχυρο το αποτέλεσμά του.

Ωστόσο, ο πρόεδρος τπυ σώματος φαίνεται να είπε στην κυβέρνηση να επικοινωνίσουν μαζί του όταν θα συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία. Σύμφωνα με ανάρτηση του Σέρβου βουλευτή της αντιπολίτευσης Ιβάν Στοιλίκοβιτς, για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 80 λείπουν ακόμα 2 βουλευτές

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο γενικός γραμματέας του VMRO, Ιγκόρ Γιανούσεφ, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος πως «βουλευτές του κόμματος του έχουν μεγάλη χρηματική επιρροή έτσι ώστε να ψηφίσουν θετικά για τη συνταγματική αναθεώρηση» και ζήτησε από τον αρμόδιο εισαγγελέα να ξεκινήσει διερεύνηση της υπόθεσης

«Σήμερα ζούμε ένα πραγματικό δράμα. Υπάρχουν σκληροί εκβιασμοί, απειλές και πιέσεις προς τους βουλευτές μας. Στη Μακεδονία, πολίτες συνελήφθησαν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και η ελευθερία τους είναι υπό διαπραγμάτευση. Απαιτείται υποστήριξη για θεσμικές αλλαγές. Έγιναν πολλές προσφορές και όταν απορρίφθηκαν, έλαβαν χώρα πολλές περιπτώσεις απειλών. 
 
Θα δώσω μερικά παραδείγματα: Ένας από τους βουλευτές μας δέχθηκε πρόταση ενός εκατομμυρίου ευρώ για να ψηφίσει υπέρ ενώ σε άλλους δυο προτάθηκαν 2 εκατομμύρια και 250.000 ευρώ αντίστοιχα. Όλες αυτές οι προσφορές απορρίφθηκαν επειδή η αξιοπρέπεια δεν έχει τιμή. είναι ζήτημα της πατρίδας μας».
 
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο Γιανούσεφ είπε: «Κύριε Ζάεφ γνωρίζετε που οδηγείτε το κράτος; πάρτε τα χέρια σας από τη βούληση των ανθρώπων».
 
Από την άλλη ο Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, βουλευτής της συμπολίτευσης, διέψευσε τους ισχυρισμιούς για απειλές και εκβιασμούς προς βουλευτες του VMRO, ζήτησε για μαι ακόμη φορά απο τους βουλέυτες του κομματος της αντιπολίτευσης να κινηθούν ανεξαρτξτα και να αντιταχθουν στις αντιδυτικές πολιτικές του ηγετη του κομματος Κριστιάν Μιτσκόσκι. Είπε επίσης οτι τα Σκοπια θα συνεχισουν το δρομο τουε προς ενταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.  
 
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, απέστειλε επιστολές σε δυο ειδησεογραφικά μέσα ζητώντας τους να διαψεύσουν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απειλές και εκβιασμούς σε βουλευτές της αντιπολίτευσης προκειμένου να ψηφίσουν την αναθεώρηση του συντάγματος. 

Η θέση του ΕΛΚ

«Η αντιπολίτευση» στην πΓΔΜ «έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, αυτές είναι κρίσιμες αποφάσεις για τις μελλοντικές γενιές» δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντολ, με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ στα Σκόπια διεξάγεται από τη Δευτέρα σκληρή κοινοβουλευτική συζήτηση προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στην ευρω - ατλαντική συμμαχία.

Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, David McAllister και Eduard Kukan απευθύνουν επίσης την ίδια έκκληση. Οι βουλευτές της πΓΔΜ «έχουν βασική ευθύνη στην καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας», αναφέρουν σε νότα, προτρέποντας τους σκοπιανούς πολιτικούς - σε αυτή τη στιγμή αδιεξόδου και αντιπαράθεσης - να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκμεταλλευτούν «αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομητική οικοδόμηση του ευρω - ατλαντικού μέλλοντος» των Σκοπίων.