Μια ανθρώπινη λαοθάλασσα από χιλιάδες (πάνω από 7.000 σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό) απελπισμένους προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να διασχίσει δύο χώρες με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ. Πρόκειται για πολίτες από την Ονδούρα, που περπατούν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη χώρα τους μέχρι την πόλη Ταπατσούλα στο Μεξικό. Ο δρόμος από εκεί είναι μακρύς και αβέβαιος. 

 

Γυναίκες με μωρά παιδιά στην αγκαλιά, νέοι άνθρωποι, ανήλικα αγόρια και κορίτσια εγκατέλειψαν μαζικά τη χώρα τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η Ονδούρα προσφέρει φτώχεια, εγκληματικότητα, συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Ακόμα και η οικονομική βοήθεια που στέλνουν οι ΗΠΑ τελικά φαίνεται να καταλήγει στα χέρια των λίγων της εξουσίας. 

Οι Αρχές στο Μεξικό βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων και αγωνίζονται να βάλουν τάξη, να καταγράψουν τους πολίτες και να τους χορηγήσουν προσωρινές άδειες παραμονής. Οι κάτοικοι της Ταπατσούλα βγαίνουν στους δρομους και προσφέρουν τρόφιμα, νερό και ρούχα στους εξαντλημένους.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του ευχαριστεί, μέσω Twitter, τις Αρχές του Μεξικού που συγκρατούν αυτό το ανθρώπινο κύμα και προειδοποιεί ότι θα βγάλει το Στρατό στα σύνορα. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να φτάσουν στις ΗΠΑ» προειδοποίησε.