Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Reuters, πρέπει να συστήσει μια νέα υπηρεσία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ύστερα από μία σειρά υψηλών τραπεζικών υποθέσεων που ανέδειξαν σημαντικές αδυναμίες του συστήματος, αναφέρει σε έκθεσή του το Bruegel, ζητώντας να υπάρξει πλήρη δημοσιοποίηση των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους παραβάτες. Τους τελευταίους μήνες, τράπεζες από χώρες όπως η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ισπανία, η Βρετανία και η Κύπρος έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με τα παράνομα σχέδιά τους να εκτελούνται μέσω των ξένων παραρτημάτων τους εντός της ΕΕ.

Η στροφή του ενδιαφέροντος των Μέσων Ενημέρωσης σε αυτές τις υποθέσεις οδήγησαν τις Βρυξέλλες να συζητήσουν περιορισμένες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο της Ένωσης αλλά οι προτάσεις για ελαφρά ενίσχυση των εποπτικών δικαιοδοσιών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής βρίσκουν αντίθετα κάποια κράτη - μέλη. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν πέραν των όσων συζητούνται στην παρούσα φάση, επισημαίνουν οι αναλυτές του Brugel.

«Είναι εμφανές ότι η πρόσφατη εποπτεία της ΕΕ σε ανάλογες υποθέσεις υπήρξε άκρως αναποτελεσματική. Θα πρέπει να εξετασθούν βαθύτερες και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις», αναφέρουν οι συντάκτες της εν λόγω έκθεσης. Ζητούν δε, τη σύσταση μιας νέας ευρωπαϊκής αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που θα είναι στελεχωμένη με επαρκές προσωπικό.

Μία τέτοια κίνηση θα είναι πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική από την απλή ενίσχυση των δικαιοδοσιών των υφιστάμενων υπηρεσιών και θα μιμηθεί την επιτυχημένη εποπτεία για χρηματοοικονομικούς κινδύνους στις τράπεζες της ευρωζώνης που ασκείται από την ΕΚΤ, καταλήγει το Bruegel.