Αποφασισμένη να απορρίψει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή της με την Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρώμη παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της, στο οποίο προβλέπει αύξηση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ το 2019 αντί μείωσης 0,6% όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το προσχέδιο απορρίφθηκε από την Επιτροπή και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης φάνηκε ότι η Ρώμη είναι απομονωμένη όσον αφορά το ζήτημα, με τους υπουργούς να εκφράζουν ανησυχίες για το ότι ο υψηλότερος δανεισμός της Ιταλίας και οι σχεδιασμοί της για τις δημόσιες δαπάνες απειλούν τη βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης -αν όχι την ίδια τη νομισματική ένωση.

Τώρα έχει προθεσμία έως τις 13 Νοεμβρίου να υποβάλλει αναθεωρημένο προσχέδιο. Όμως οι ηγέτες της κυβέρνησης συμμαχίας απέκλεισαν επανειλημμένα οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή στον προϋπολογισμό, καθώς επιμένουν ότι ο υψηλότερος δανεισμός της χώρας από τις αγορές είναι απαραίτητος για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομίας, Τζοβάνι Τρία, επανέλαβε ότι τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού δεν θα αλλάξουν, ενώ τόνισε πως η Ρώμη αναμένει το ιταλικό δημόσιο χρέος (131% του ΑΕΠ) να μειωθεί χάρη στην ανάπτυξη, άρα τα αυξημένα έσοδα που θα προκύψουν.

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκα, προέτρεψε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν την 8η Δεκεμβρίου στη Ρώμη για να πουν «ειρηνικά» στους «κυρίους αυτούς στις Βρυξέλλες: αφήστε μας να δουλέψουμε, να ζήσουμε και να αναπνεύσουμε».

Η κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας χαρακτηρίζεται ανησυχητική, με το ποσοστό της ανεργίας στο 10,1%, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (8,1%) και την οικονομική δραστηριότητα να τελματώνεται το τρίτο τρίμηνο, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση βασίζει τον προϋπολογισμό της σε μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019, 1,5%, έναντι 1,1% που προβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα παρουσιάσει νεότερες εκτιμήσεις την Πέμπτη. Αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη της προσδοκώμενης, το χρέος της Ιταλίας θα γίνει ακόμη πιο βαρύ.

Το «σπρεντ», η διαφορά του επιπέδου των επιτοκίων των ιταλικών κρατικών ομολόγων από εκείνο των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς, κυμαίνεται γύρω στις 300 μονάδες βάσης, έναντι των 130 που καταγράφονταν κατά μέσον τους τέσσερις πρώτους μήνες της χρονιάς, πάντως ο κίνδυνος απώλειας της πρόσβασης της Ιταλίας στις αγορές μοιάζει μάλλον απομακρυσμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ