Δέκα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσαν στο Politico ότι θα ψηφίσουν κατά της υποψηφιότητας της Νάνσι Πελόζι για την προεδρία του σώματος.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στην προσπάθεια της Πελόζι να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπό τη νέα κοινοβουλευτική σύνθεσή της κι όπως αυτή προέκυψε από τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Οκτώ εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στην εκλογή της Πελόζι στην προεδρία, ενώ δύο υποψήφια μέλη που εκλέχθηκαν την Τρίτη, είχαν δηλώσει προηγούμενα το ίδιο.

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ένα πραγματικό ζήτημα για την Πελόζι που ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών για 16 χρόνια, πλήττει την προσπάθειά της να εξασφαλίσει τις θετικές ψήφους 218 μελών του σώματος που απαιτούνται για την ανάδειξή της στην προεδρία.

Το γραφείο της Πελόζι απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει η ίδια τον απαραίτητο αριθμό των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή της.

Οι πολιτικοί σύμμαχοί της τονίζουν ότι η Πελόζι έχει στη διάθεσή της ένα χρονικό περιθώριο δύο μηνών προκειμένου να μεταπείσει όσους έχουν δεύτερες σκέψεις για την υποψηφιότητά της αλλά και να δώσει τη μάχη για την εκλογή της στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η ηγέτις Πελόζι είναι σίγουρη για την υποστήριξη που έχει μεταξύ των μελών και των νέων μελών» δήλωσε ο εκπρόσωπός της Ντριου Χαμίλ. «Οι Δημοκρατικοί δεν επιτρέπουν στους Ρεπουμπλικάνους να εκλέγουν τους ηγέτες τους. Οι εκλογές απέδειξαν ότι οι επιθέσεις των Ρεπουμπλικάνων κατά της Πελόζι απλά δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα» δήλωσε.

Ωστόσο, η προσπάθεια εκλογής προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα γίνει στο στενό περιθώριο του αριθμού των εδρών και της κατανομής τους. Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν 31 έδρες από τις ενδιάμεσες εκλογές αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εδρών που ελέγχουν στις 226, ενώ από τις παραπάνω δηλώσεις είναι ενδεχόμενο η Πελόζι να χάσει οκτώ έδρες.

Με την τελική εκκαθάριση της κατανομής των εδρών, ενδέχεται οι Δημοκρατικοί να χάσουν άλλες έξι έδρες ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών για την Πελόζι στα 14 μέλη.

Στο μεταξύ αυτοί που αντιδρούν στην εκλογή της Πελόζι και έχουν χαρακτηριστεί «επαναστάτες» ή «αντάρτες» εργάζονται, ώστε να αυξήσουν τον αριθμό των αντιπροσώπων που τους υποστηρίζουν. Οκτώ από αυτούς έλαβαν μέρος σε τηλεφωνική διάσκεψη διάρκειας μιας ώρας το βράδυ της Τετάρτης για τη συζήτηση θεμάτων στρατηγικής αλλά και του μηνύματος που θα προωθήσουν.

Οι ίδιοι προσανατολίζουν επίσης τις ενέργειες τους προς τα νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα λάβουν μέρος στη σύνθεση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών κι έχουν επισημάνει την ανάγκη για ανανέωση της ηγεσίας.

Παράλληλα, γίνεται προσέγγιση των νέων μελών από τους «επαναστάτες», ώστε να τους ενθαρρύνουν για να ψηφίσουν κατά της Πελόζι στην ψηφοφορία που θα γίνει στην ολομέλεια του σώματος.

Οι παλιοί διαφωνούντες τονίζουν προς τα νέα μέλη του σώματος ότι δεν είναι μόνοι τους στην προσπάθεια ανανέωσης της ηγεσίας.

Οι επικριτές της Πελόζι υποστηρίζουν ότι είναι δυνατό να έχουν περίπου 12 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, τα οποία θα ψηφίσουν κατά της προεδρικής υποψηφιότητας της Πελόζι στην ολομέλεια.

Επίσης, τονίζουν ότι με την υποστήριξη των νέων μελών που τάσσονται υπέρ της ανανέωσης της ηγεσίας, θα μπορέσουν να αποδυναμώσουν την προσπάθεια της Πελόζι να κερδίσει την προεδρία του σώματος.

Τα οκτώ μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ή τα γραφεία τους που έχουν επιβεβαιώσει στο Politico ότι έχουν πρόθεση να ψηφίσουν κατά της Πελόζι είναι: ο Εντ Περλμούτερ από το Κολοράντο που διοργάνωσε την προχθεσινή τηλεφωνική διάσκεψη, η Καθλίν Ράις από τη Νέα Υόρκη, ο Σεθ Μούλτον από τη Μασαχουσέτη, ο Μπιλ Φόστερ από το Ιλινόι, ο Τιμ Ράιαν από το Οχάιο, ο Φίλεμον Βέλα από το Τέξας, ο Κουρτ Σράντερ από το Όρεγκον κι ο Κόνορ Λαμπ από την Πενσιλβάνια.

Στελέχη των προεκλογικών εκστρατειών των Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ και Τζέισον Κρόου δήλωσαν στο Politico ότι τα δύο νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Πελόζι.

Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των παλιών και νέων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών που θα καταψηφίσουν την υποψηφιότητα της Πελόζι αναμένεται να αυξηθεί, ενώ αυτό θα γίνει με τη δημοσιοποίηση των προθέσεών τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως η κατάσταση.

Η λίστα δεν συμπεριλαμβάνει δύο Δημοκρατικούς που ψήφισαν κατά της Πελόζι το 2016. Πρόκειται για τους Τζιμ Κούπερ από το Τενεσί και τον Ρον Κάιντ από το Ουισκόνσιν. Τα γραφεία τους δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα σχολιασμού σχετικά με τη στάση που θα έχουν στην ψηφοφορία κι αν θα καταψηφίσουν και πάλι.

Η Πελόζι από την πλευρά της, δουλεύει παρασκηνιακά ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη για την εκλογή της και φέρεται να σημειώνει πρόοδο. Δύο μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας απέσυραν τα ονόματά τους από μία επιστολή, η οποία ζητούσε την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού, που έκανε πιο δύσκολη την εκλογή της Πελόζι στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Ρόμπιν Κέλι, ένα από τα δύο μέλη, δήλωσε στο Politico ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Πελόζι στην ολομέλεια.

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ένα έμπειρο πρόσωπο για να μας οργανώσει και να αρχίσουμε σωστά να εργαζόμαστε για τον αμερικανικό λαό» είπε η Κέλι.

Το άλλο μέλος που απέσυρε το όνομά του από την επιστολή, είναι ο Άλμπιο Σάιρς από το Νιου Τζέρσι, ενώ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Ωστόσο, η Πελόζι κέρδισε την υποστήριξη ενός πρώην επικριτή της, του Σον Πάτρικ Μαλόνι από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι την υποστηρίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ