Τουσκ: «Σύγχρονοι μπολσεβίκοι» η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας
«Γιατί να μην μπορέσετε εσείς να νικήσετε τους σύγχρονους μπολσεβίκους;»
Σφοδρά φραστικά πυρά κατά της συντηρητικής κυβέρνησης της πατρίδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας τα ηγετικά στελέχη της «σύγχρονους μπολσεβίκους» που απειλούν την ανεξαρτησία της Πολωνίας.
Στην ομιλία του στο Λοτζ της Πολωνίας παραμονή της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ανεξαρτησία της χώρας, ο Ντόναλντ Τουσκ, που θεωρείται ότι πιθανόν να κατέβει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της πατρίδας του το 2020, έπλεξε το εγκώμιο του στρατάρχη Γιόζεφ Πιλσούντσκι, ο οποίος ηγήθηκε της νίκης κατά του Κόκκινου Στρατού το 1920, αλλά και το πρώην προέδρου της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα, που αμφισβήτησε το υποστηριζόμενο από την τότε ΕΣΣΔ καθεστώς στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.
Τόνισε ότι οι δύο άνδρες αντιμετώπισαν πολύ δυσκολότερες καταστάσεις απ’ ό,τι η χώρα σήμερα και απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ρώτησε καταχειροκροτούμενος: «Γιατί να μην μπορέσετε εσείς να νικήσετε τους σύγχρονους μπολσεβίκους;».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας κατήγγειλε ως απειλή για τη χώρα την ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση υπό το συντηρητικό κόμμα «Νόμος και Δικαισύνη» του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι που έχει συγκρουστεί κατ’ επανάληψη με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Όποιος κάνει σήμερα στην Πολωνία βήματα κατά της ισχυρής μας θέσης σε μια ενωμένη Ευρώπη, στην πραγματικότητα κάνει βήματα κατά της ανεξαρτησίας της Πολωνίας», είπε.
Παράλληλα,, σε συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, ο Τουσκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενίσχυσης ενός εθνικιστικού μετώπου στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαϊου.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εκπροσωπηθούν [στο ευρωκοινοβούλιο] δύο ρεύματα: ένα με τα χρώματα των φαιοχιτώνων -αντιευρωπαϊκό και εστιασμένο στον εθνικισμό και το δεύτερο που θέλει να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε.
Ενώ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του «αντιευρωπαϊκού αισθήματος» σε αρκετές πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρουν, τονίζοντας ότι κάποιες δυνάμεις επιδιώκουν «μάλλον την σύγκρουση παρά τη συνεργασία, την αποσύνθεση παρά την ολοκλήρωση».