Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτήρισε «φρικτή» τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία διάθεση να ακούσει το ηχητικό ντοκουμέντο για τις μαρτυρικές τελευταίες ώρες του δημοσιογράφου εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν θέλω να το ακούσω, δεν υπάρχει λόγος» είπε σε δημοσιογράφο του Fox News.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα η εκτίμηση της CIA ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε με εντολή του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αναφορά της CIA προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ και όχι μόνο, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να χαλάσει τις σχέσεις της με το Ριάντ και ουσιαστικά βολεύεται με την εκδοχή που θέλει τη δολοφονία να διέπραξαν σαουδάραβες αξιωματούχοι χωρίς ανάμειξη του Παλατιού.

Άλλωστε, στο Ριάντ έχουν ήδη καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου συγκεκριμένοι αξιωματούχοι και αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή. Για τον διεθνή Τύπο όλη αυτή η εξέλιξη λειτούργησε ως «ασπίδα» στον πρίγκιπα-διάδοχο...

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Fox News γιατί δεν επιθυμεί να ακούσει το ηχητικό ντοκουμέντο, ο Τραμπ απάντησε ότι είναι δυσάρεστο και ότι έχει ενημερωθεί πλήρως. Σχετικά με την αναφορά της CIA, o Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι «είναι πρώιμο» να γίνεται τέτοια συζήτηση και ότι προτιμά να πάρει την πλήρη αναφορά στα χέρια του προτού τοποθετηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι, μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ, πέρασε την πύλη του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου και δεν ξαναβγήκε ποτέ. Σφοδρός επικριτής της πολιτικής του Ριάντ, ειδικά της ανάμειξής του στην εμφύλια σύρραξη στην Υεμένη, ο δημοσιογράφος της Washington Post δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο.

Από εκείνη την ημέρα, το Ριάντ έδινε διάφορες αντιφατικές εξηγήσεις για την τύχη του μέχρι που αναγκάστηκε να ομολογήσει τη δολοφονία του. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα ηχητικά ντοκουμέντα που τώρα ο Τραμπ δεν θέλει να ακούσει.