Μπορεί η ενημέρωση των αμερικανών γερουσιαστών από τη διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ για την υπόθεση Κασόγκι να έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο, από τις διαρροές που ακολούθησαν το συμπέρασμα είναι ότι τα μέλη της Γερουσίας (στο Σώμα οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ έχουν την πλειοψηφία) δεν έχουν καμία αμφιβολία: Τη δολοφονία του δημοσιογράφου διέταξε ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας.

Χαρακτηριστική η φράση του ρεπουμπλικάνου Μπομπ Κόρκερ: «Αν ο πρίγκιπας-διάδοχος στεκόταν ενώπιον ενόρκων, θα είχε καταδικαστεί σε 30 λεπτά». Πάντως, οι γερουσιαστές είχαν λάβει εντολή να μην προβούν σε αναλυτικές αποκαλύψεις για τα όσα τους είπε η Χάσπελ.

Η γενική διευθύντρια της CIA είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να ακούσει το ηχητικό ντοκουμέντο που αφορούσε στις τελευταίες στιγμές του δημοσιογράφου, ο οποίος πέρασε το κατώφλι του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και δεν βγήκε ποτέ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε να ακούσει το ηχητικό ντοκουμέντο, λέγοντας ότι έχει ενημερωθεί επαρκώς και δεν υπάρχει λόγος να ακούσει κάτι τόσο άσχημο.

Σημειώνεται ότι η Γερουσία θα κληθεί να ψηφίσει σε λίγες μέρες απόφαση που θα βάζει «κόφτη» στη στήριξη των ΗΠΑ στο Ριάντ σε σχέση με τη στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη. Οι γερουσιαστές -ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι- δεν έχουν αμφιβολίες για την υπόθεση Κασόγκι, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα έρθουν σε αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλείται συχνά τις συμφωνίες πώλησης στρατιωτικού υλικού που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, συμφωνίες «που θα πάρει άλλος», αν η χώρα του αντιδράσει με πιο αποφασιστικό τρόπο στην υπόθεση Κασόγκι.

Αλλά και ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, από τους πιο πιστούς συμμάχους του Τραμπ, δήλωσε μετά την ενημέρωση: «Μπήκα στη συνάντηση της Γερουσίας με την πεποίθηση ότι είναι πρακτικά αδύνατο μια τέτοια επιχείρηση να στηθεί εν αγνοία του πρίγκιπα. Εφυγα από τη συνάντηση βέβαιος για την αρχική μου πεποίθηση.»

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά όχι με κάθε κόστος. «Αν η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα ελέγχεται για πολύ καιρό από αυτό τον άνθρωπο, το βρίσκω πολύ δύσκολο να κάνουμε μαζί του μπίζνες, γιατί πιστεύω ότι είναι επικίνδυνος, ρισκάροντας την ίδια τη διμερή σχέση».

Η στιχομυθία του Μακρόν με τον πρίγκιπα

Ο πρίγκιπας-διάδοχος βρέθηκε στη Σύνοδο της G20 στο Μπουένος Άιρες, ήταν μάλιστα ο πρώτος που έφτασε στην Αργεντινή. Σε συνομιλία που είχε μαζί του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται η διαφορά απόψεων για το καυτό αυτό θέμα.

Το διάλογο που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Aνησυχώ, σας το είπα» είπε ο Μακρόν.

«Μου το είπατε. Ευχαριστώ πολύ» απάντησε ο πρίγκιπας.

«Ποτέ δεν με ακούτε» συνέχισε ο Μακρόν.

«Ασφαλώς και σας ακούω» απάντησε ο πρίγκιπας, που εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησε την παρουσία κάμερας. Και χαμογέλασε.