Οι αμερικανοί στρατιώτες που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, καθώς πλησιάζουν τα καραβάνια μεταναστών από την Κεντρική Αμερική ενδέχεται να επέμβουν, σε περίπτωση που ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, αλλά δεν θα είναι οπλισμένοι παρά μόνο με ρόπαλα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

Το Πεντάγωνο έλαβε νέες εντολές από τον Λευκό Οίκο, που του δίνουν ευρύτερες αρμοδιότητες ως προς τη δράση του στρατού στα σύνορα, ιδίως εάν οι συνοριοφρουροί ζητήσουν υποστήριξη σε περίπτωση βιαιοτήτων, διευκρίνισε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πάντως, ακόμα κι αν στρατιώτες κληθούν για υποστήριξη σε περίπτωση προσπαθειών παράνομης διέλευσης των συνόρων διά της βίας, «κανένας στρατιωτικός δεν θα φέρει οπλισμό», διαβεβαίωσε. «Θα πρόκειται πιθανόν για μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας, εφοδιασμένα με ασπίδες, με ρόπαλα. Όχι πυροβόλα όπλα.»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διέταξε την ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στα σύνορα, προκάλεσε σάλο, δηλώνοντας πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές ότι οι άνδρες του αμερικανικού στρατού θα άνοιγαν πυρ εναντίον των μεταναστών εάν αυτοί οι τελευταίοι τους πέταγαν πέτρες.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν αναμένεται να ζητήσει την παράταση της ανάπτυξης, εξήγησε. «Έχω πλέον την εξουσιοδότηση να κάνω περισσότερα. Θα δούμε τι θα ζητήσει», είπε ο Μάτις. Αν ζητήσει να τοποθετηθούν για παράδειγμα περισσότερα συρματοπλέγματα, «αυτό θα πάρει πιο πολύ χρόνο».

Ανάλογα με το αίτημα της Νίλσεν, ο Στρατός μπορεί να εξουσιοδοτηθεί να θέτει υπό προσωρινή κράτηση μετανάστες, αλλά όχι να τους συλλαμβάνει. Η κράτησή τους θα διαρκεί «λεπτά, όχι ώρες» πριν παραδοθούν στη συνοριοφυλακή, κατά τον Μάτις.

Μέχρι τώρα, το Πεντάγωνο έλεγε ότι οι στρατιωτικοί δεν θα έρχονταν σε απευθείας επαφή με τους μετανάστες.

Ο Μάτις υπολόγισε σε 5.764 τον αριθμό των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, που προστέθηκαν στους 2.100 άνδρες της Εθνοφρουράς που βρίσκονταν ήδη εκεί. Το κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται σε 72 εκατομμύρια δολάρια, όμως «είμαι σίγουρος ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters