Η νέα καταγγελία του Ντόναλντ Τραμπ έχει ασφαλώς να κάνει με την Δικαιοσύνη, ειδικά το Ανώτατο Δικαστήριο. Αφού διόρισε μετά βασάνων και κόπων τον δικό του ανώτατο δικαστή στο Σώμα των 9 ισόβιων μελών, τώρα ανακάλυψε ότι στις τάξεις του υπάρχουν «δικαστές Ομπάμα», δηλαδή πρόσωπα της επιρροής του τέως προέδρων των ΗΠΑ.

Φυσικά την απάντηση την πήρε από τον επικεφαλής Ανώτατο Δικαστή, Chief Justice, όπως αποκαλείται: «Δεν υπάρχουν 'δικαστές Ομπάμα', 'δικαστές Κλίντον' ή 'δικαστές Μπους'. Υπάρχουν ανώτατοι δικαστές, έχουμε μια εξαιρετική ομάδα αφοσιωμένων λειτουργών που κάνουν το καλύτερο για να κρίνουν αμερόληπτα αυτούς που παρουσιάζονται ενώπιόν τους» δήλωσε ο Τζον Ρόμπερτς.

Η απάντηση του Ρόμπερτς έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι ο ίδιος προτάθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους, το 2006. Θεωρείται δε συντηρητικής αντίληψης και η ψήφος του είναι πολλές φορές κρίσιμη για το αποτέλεσμα μιας υπόθεσης.

Ο Τραμπ τα έβαλε με τους δικαστές προφανώς γιατί προέκυψε απόφαση που τον δυσαρέστησε. Αφορούσε το Προεδρικό Διάταγμα για να σταματήσουν οι αιτήσεις ασύλου από τους μετανάστες που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ. Η κίνηση Τραμπ (που τώρα «πάγωσε» με δικαστική απόφαση) ήρθε για να προλάβει το τσουνάμι αιτήσεων ασύλου που θα καταθέσουν οι χιλιάδες από το καραβάνι της Κεντρικής Αμερικής που βρίσκεται ήδη στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Yπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκνευριστεί και από παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις που έβαζαν στον «πάγο» το σχέδιό του να εμποδίσει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Αυτό είχε συμβεί στις αρχές της προεδρίας του και είχε προκαλέσει χάος σε πολλά διεθνή αμερικανικά αεροδρόμια.

Τότε το σκεπτικό του προέδρου ήταν ότι οι πολίτες αυτοί προέρχονταν από χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία ή βρίσκουν σε αυτές καταφύγιο τρομοκράτες: Συρία, Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη.