Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ εγκρίνουν τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τάσσονται υπέρ της "όσο το δυνατόν πιο στενής" σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες είχε σε… κεντρικό πλάνο το Brexit, ωστόσο όλα τέλειωσαν πολύ νωρίτερα από όσο θα περίμενε κανείς. Οι ηγέτες της ΕΕ χρειάστηκαν λιγότερο από μία ώρα για να εγκρίνουν το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης.

Ώρα… Brexit στην Βρετανία πια

Αυτό σημαίνει πως πλέον όλα είναι στα χέρια της Τερέζα Μέι. Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να καταφέρει να “περάσει” την συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο. Αποστολή κάθε άλλο παρά εύκολη, ειδικά αν σκεφτούμε το τσουνάμι παραιτήσεων στην κυβέρνησή της και τις σφοδρές αντιδράσεις στην χώρα της μετά την δημοσιοποίηση της συμφωνίας που πέτυχε η Μέι με την ΕΕ για το Brexit.

«Αυτή είναι η συμφωνία, το βρετανικό κοινοβούλιο να την εγκρίνει» ήταν το μήνυμα Γιούνκερ.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter.

Τι πέτυχε η Ελλάδα στη συμφωνία για το Brexit

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.

Τι σχολίασαν οι ηγέτες των κρατών

Εμανουέλ Μακρόν

Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ είναι "εύθραυστη" και την ανάγκη "επανίδρυσής" της, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για την έγκριση της συμφωνίας διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

"Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ", δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει "ανάγκη για επανίδρυση" της 'Ενωσης. "Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος" και "επιδέχεται βελτίωση", πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η συμφωνία με το Λονδίνο είναι μια "καλή συμφωνία".

Μαρκ Ρούτε:

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν θα την παρουσιάσει στο σώμα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

"Δεν θέλω να σκεφτώ την μη ψήφισή της, νομίζω ότι θα υπερψηφιστεί, δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε επίσης ότι "δεν υπάρχουν νικητές εδώ σήμερα ... όλοι χάνουμε. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία αυτή είναι αποδεκτή". Τόνισε ότι έχει "πολύ σεβασμό για την Τερέζα Μέι May και για τις προσπάθειές της... ειδικά τις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες".

Z.K. Γιούνκερ: Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "μια τραγωδία", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία διαζυγίου του Λονδίνου και της ΕΕ.

"Είναι μια θλιβερή μέρα, όταν βλέπω μια χώρα όπως η Βρετανία, αλλά θα έκανα την ίδια παρατήρηση με όλες τις άλλες χώρες, να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μια στιγμή χαράς ούτε γιορτής, είναι μια θλιβερή στιγμή, μια τραγωδία".

Αυτή η συμφωνία είναι όσο καλύτερη γίνεται, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα την επικυρώσει. «Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την ΕΕ. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει τις θεμελιώδεις θέσεις της. Πιστεύω ότι το βρετανικό κοινοβούλιο, επειδή είναι σοφό, θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού είπε πως ήταν μια «ζωντανή και ενδιαφέρουσα συνάντηση»και πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο προκειμένου να μειωθούν οι διαφορές. «Ξεκαθάρισα ότι δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο», υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Μισέλ Μπαρνιέ

"Θα παραμείνουμε εταίροι και φίλοι" με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, δήλωσε ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ σήμερα κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που συνεδριάζει εκτάκτως για να εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου με το Λονδίνο.

Ο Μπαρνιέ επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των "πολύ δύσκολων και περίπλοκων" διαπραγματεύσεων, εργάστηκε "μαζί, ποτέ κατά του Ηνωμένου Βασιλείου". Επίσης, ζήτησε από τον "καθένα στο εξής να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί", ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία Brexit του παραμένει πολύ αβέβαιο.

Κάλεσμα «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» απηύθυνε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Δουλέψαμε όλον αυτόν τον καιρό για να επιτύχουμε μια συμφωνία για την συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΒ. Δουλέψαμε μαζί με το ΗΒ και ποτέ κατά του», δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

«Αυτή η συμφωνία είναι το απαραίτητο βήμα για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με το ΗΒ για να χτίσουμε το μέλλον. Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι», κατέληξε ο Μ. Μπαρνιέ.