Τη σύλληψη τριών ουκρανών ναυτών οι οποίοι τελούσαν μέχρι πρότινος υπό απλή κράτηση, διέταξε δικαστήριο της Κριμαίας, μετά το περιστατικό στο στενό του Κερτς την Κυριακή όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ενώ την ίδια στιγμή σε μείζον θέμα εξελίσσεται η «διαπόμπευσή τους» μέσα από τη δημοσιοποίηση βίντεο με τις ομολογίες τους περί παραβίασης των χωρικών υδάτων της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, η Λιουτμίλα Λούμπινα Συνήγορος του Πολίτη στην Κριμαία, δήλωσε ότι το δικαστήριο διέταξε την φυλάκιση τριών ατόμων μέχρι τις 25 Ιανουαρίου για κατηγορίες για παράνομη διέλευση στο ρωσικό έδαφος, ενώ ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι η τύχη άλλων εννιά ναυτών θα κριθεί αύριο. Οι ναυτικοί βρίσκονται σε δικαστήριο της πόλης Συμφερόπολη της Κριμαίας, που είναι και η χερσόνησος που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014.

Την ίδια όμως ώρα, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τις καταθέσεις τριών Ουκρανών ναυτών, που είναι ανάμεσα σε εκείνους που συνελήφθησαν έπειτα από το «θερμό» επεισόδιο στο στενό του Κερτς. Ένας από αυτούς, ο Βολοντιμίρ Λισόβι, δηλώνει σε αυτό ότι είχε επίγνωση της «προκλητικής φύσης» της ουκρανικής πράξης και πως εκτελούσε διαταγή. Ο Αντρέι Ντρας είπε στην κάμερα ότι ήταν στην κανονιοφόρο «Nikopol», με εντολή να πλεύσει από την Οδησσό στη Μαριούπολη. «Μας προειδοποίησε η συνοριακή υπηρεσία της Ρωσίας ότι παραβιάζαμε τη ρωσική νομοθεσία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός του ουκρανικού Ναυτικού, Ιγκόρ Βοροντσένκο, δήλωσε ότι οι άνδρες αναγκάστηκαν να πουν ψέματα, υπό πίεση.

Αυτοσυγκράτηση ζητά η Μέρκελ

Παράλληλα, το Βερολίνο ζήτησε από τη Ρωσία και την Ουκρανία αυτοσυγκράτηση, μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί και επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γερμανική καγκελαρία με φόντο την επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κατηγόρησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι κατέλαβε τρία πολεμικά πλοία του αφού άνοιξε πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας ναύτες, στο στενό του Κερτς, το οποίο χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία κι επιτρέπει την πρόσβαση στη Θάλασσα του Αζόφ.

Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη». Η Μόσχα επιβεβαίωσε την κατάληψη των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα». Κατά το επεισόδιο τραυματίστηκαν τρεις Ουκρανοί ναύτες σύμφωνα με τη Μόσχα, έξι κατά το Κίεβο.