Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ Χάλιντ μπιν Σαλμάν επέστρεψε στην Ουάσινγκτον, από όπου είχε αναχωρήσει λίγο μετά τον φόνο Κασόγκι, γνωστοποίησε την Τετάρτη εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Πρόκειται για τον αδελφό του πανίσχυρου πρίγκιπα-διαδόχου, ο ρόλος του οποίου στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι προκαλεί αντιπαράθεση στη χώρα.

Ο διπλωμάτης είχε επιστρέψει στο Ριάντ στις αρχές Οκτωβρίου, λίγα 24ωρα μετά τη δολοφονία του συνεργάτη της εφημερίδας The Washington Post, ο οποίος είχε επικρίνει αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Τότε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του είχε ζητήσει «ενημέρωση» για την «επιστροφή του στις ΗΠΑ».

Πολλοί Αμερικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι ενημερώθηκαν την Τρίτη για τα συμπεράσματα της CIA από τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Τζίνα Χάσπελ, εξερχόμενοι από τη συνάντηση αυτή δήλωσαν ότι είναι ακόμα πιο ισχυρή η πεποίθησή τους πως ο πρίγκιπας διέταξε τη δολοφονία -πράγμα το οποίο το βασίλειο διαψεύδει κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η CIA είναι ενήμερη για μια συνδιάλεξη ανάμεσα στον Χάλιντ μπιν Σαλμάν και τον Τζαμάλ Κασόγκι, που έγινε κατ' απαίτηση του πρίγκιπα διαδόχου, στην οποία ο πρεσβευτής είχε συμβουλεύσει τον δημοσιογράφο να πάει στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα του συνέβαινε τίποτε.

Ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ διέψευσε κατηγορηματικά αυτή τη «σοβαρή κατηγορία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ