Μετά από τέσσερις εβδομάδες μεγάλων κινητοποιήσεων -σε όγκο, καταστροφών και συλλήψεων- ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να μιλήσει. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, θα κάνει συγκεκριμένες αναφορές σε μέτρα υπέρ των «κίτρινων γιλέκων» και όχι μόνο. Ήδη, η κυβέρνηση προχώρησε σε κατάργηση του μέτρου της αύξησης της τιμής των καυσίμων, από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το πρωί ο Μακρόν θα συναντηθεί με εκπροσώπους συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων. Εκεί θα γίνουν συζητήσεις και το βράδυ ο πρόεδρος θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα.

Στα θετικά της κυβέρνησης: το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι υποτίμησε τις κινητοποιήσεις. Το είπε στο Europe 1 o κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό. «Μανού, ακούς;» είναι το πρωτοσέλιδο της Liberation, επιλέγοντας την αναφορά στο μικρό όνομα του προέδρου, όπως την είχε κάνει ο νεαρός μαθητής προ μηνών για να τον «κατσαδιάσει» ο πρόεδρος.

Το Σαββατοκύριακο η γαλλική πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας έζησαν μεγάλες σε όγκο διαδηλώσεις, τεράστια αστυνομική κινητοποίηση και καταστροφές. Οι Αρχές στο Παρίσι δήλωσαν ότι οι καταστροφές ήταν μεγαλύτερες από την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ίδια και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως τη Μασσαλία, το Μπορντό, τη Νάντη, την Τουλούχη, την Ντιζόν.

Η αστυνομία συνέλαβε 1.723 άτομα, εκ των οποίων τα 900 στο Παρίσι. Από τις Αρχές ανακοινώθηκε επίσης ότι τραυματίστηκαν 264, μεταξύ των οποίων 39 αστυνομικοί.

Στη γαλλική πρωτεύουσα μετράνε επίσης και την οικονομική ζημιά. Σε μια περίοδο που τα μαγαζιά θα έπρεπε να είναι γεμάτα κόσμο και τουρίστες, κατέβηκαν τα ρολά, για να μην σπάσουν οι βιτρίνες. Εικόνα ασυνήθιστη για τη Galeries Lafayette και το Printemps.

Mέσα σε όλα, το Παρίσι αναγκάζεται να απολογείται και σε ξένους ηγέτες. Σε υψηλούς τόνους. Το tweet του Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο ειρωνευόταν τον «φίλο του τον Μακρόν» προκάλεσε ενόχληση στην κυβέρνηση. «Εμείς δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά των ΗΠΑ» είπε ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, καλώντας τον ένοικο του Λευκού Οίκου να κοιτάει τα του οίκου του.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζεται και τυχόν ρωσική εμπλοκή στην όλη υπόθεση, αλλά αρνήθηκε να πάει το ζήτημα παραπέρα, αναμένοντας τα σχετικά συμπεράσματα της έρευνας. Είναι γεγονός, πάντως, ότι στο Twitter υπήρξαν τουλάχιστον 600 λογαριασμοί με hashtag #giletsjaunes (κίτρινα γιλέκα), που προωθούσαν «ρωσικές θέσεις», όπως αναφέρει ο Guardian.

Τον Μακρόν έβαλε στο στόχαστρό του και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης (και φίλος της Μαρίν Λεπέν) Ματέο Σαλβίνι: «Η ιστορία θα δείξει ότι αν ο Μακρόν είχε ασχοληθεί περισσότερο με τους Γάλλους και λιγότερο με τον Σαλβίνι και την Ιταλία, θα είχε λιγότερα προβλήματα σήμερα»...