Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, στην επίθεση ενόπλου στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Ο δράστης ακόμα αναζητείται αν και έχει «ταυτοποιηθεί» από τις Αρχές.

Προτού διαφύγει με ταξί, όπως έγινε γνωστό, ο ένοπλος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Κατά το επιτελείο, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

Ο δράστης, μεγαλωμένος στο Στρασβούργο, 29 ετών, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα που διενεργείται στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν.

Είναι γνωστός στις αρχές για τη διάπραξη κακουργημάτων, υποθέσεις του «κοινού ποινικού δικαίου», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος έσπευσε αμέσως επιτόπου κατ' εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Τα στοιχεία του δημοσιοποίησε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro και φωτογραφίες αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αναφέρουν ότι ανήκουν στον φερόμενο ως δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Στρασβούργο.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Μακρόν εξέφρασε την «αλληλεγγύη του προς το έθνος ολόκληρο».

Εκτός Ευρωβουλής τα μέλη της

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα στελέχη του προσωπικού του που διαμένουν εκτός του κέντρου του Στρασβούργου μπορούν να εγκαταλείψουν το κτίριο, ενημέρωσε ο πρόεδρος, Αντόνιο Ταγιάνι, το ημικύκλιο -πριν συμπληρώσει ότι εάν το πράξουν, θα το κάνουν με δική τους ευθύνη, σχόλιο που προκάλεσε μερικά νευρικά γέλια στην αίθουσα του αποκλεισμένου και αυστηρά φυλασσόμενου κτιρίου.

Το κέντρο της πόλης «δεν είναι ασφαλές», και οι ευρωβουλευτές οι οποίοι διαμένουν σε αυτό θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά, ώστε να μεταφερθούν στους τόπους διαμονής τους με τη συνοδεία της γαλλικής αστυνομίας μόλις αυτό καταστεί εφικτό, εξήγησε ο Ταγιάνι, προσθέτοντας: «είναι αδύνατον να πάτε στο κέντρο (του Στρασβούργου) αν δεν επιβαίνετε σε αυτοκινητοπομπή» στην οποία θα συμμετέχουν περιπολικά της αστυνομίας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Στο Βερολίνο, συγκλονισμένος από την είδηση δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι «όποιο και αν είναι το κίνητρο πίσω από τους πυροβολισμούς, θρηνούμε τους νεκρούς και βρισκόμαστε με τη σκέψη μας και τις ευχές μας κοντά στους τραυματίες. Ας ελπίσουμε ότι δεν κινδυνεύει πια κανείς άλλος.»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε μέσω Twitter «σοκ και θλίψη για τη φρικιαστική επίθεση στο Στρασβούργο» και πρόσθεσε ότι «οι σκέψεις της βρίσκονται στα θύματα και στον γαλλικό λαό».

Η επίθεση καταγράφηκε ενώ στη Γαλλία παραμένουν σε ισχύ αυστηρά έκτακτα μέτρα εξαιτίας της αυξημένης απειλής διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών έπειτα από το κύμα τζιχαντιστικών επιθέσεων χωρίς προηγούμενο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 246 ανθρώπους, από το 2015.

Η Γαλλία επλήγη δύο φορές φέτος από επιθέσεις, με συνολικά πέντε νεκρούς. 

Τι είπαν στα «Π» έλληνες ευρωβουλευτές 

Τις δύσκολες στιγμές την ώρα των πυροβολισμών στην πλατεία του Στρασβούργου, περιέγραψε στα parapolitika.gr και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, όπως είπε, τη στιγμή των πυροβολισμών βρισκόταν στην πλατεία: «Ήταν τόσο αυστηρά τα μέτρα που επί 1,5 ώρα οι αστυνομικοί με είχαν εγκλωβισμένο στην πλατεία. Το ξενοδοχείο μου είναι 100 μέτρα από την πλατεία, αλλά επέμεναν ότι δεν έπρεπε να κουνηθεί κανείς μας. Ευτυχώς είμαι στο ξενοδοχείο μου και νοιώθω αρκετά ασφαλής.»

Και συμπλήρωσε: «Ήμουν ακριβώς στο κέντρο του δυσάρεστου αυτού γεγονότος. Μετά τους πυροβολισμούς ακολούθησε πανικός. Η αστυνομία και δεκάδες ένοπλοι ένστολοι εμφανίστηκαν αμέσως μπροστά μας. Είχαν αποκλείσει την περιοχή και δεν μπορούσα να φύγω.»

Χαρακτηριστική και η μαρτυρία του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου στα «Παραπολιτικά» σχετικά με το συμβάν, ο οποίος βρίσκεται στο Στρασβούργο για τις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου. 

«Έφτασα στο ξενοδοχείο μου και είμαι ασφαλής» τόνισε αργότερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος την ώρα των πυροβολισμών στο Στρασβούργο βρίσκονταν στην πλατεία «στόχος» των αγνώστων που πυροβόλησαν.

Ο ευρωβουλευτής μετέφερε στα parapolitika.gr τις στιγμές του πανικού που έζησε μαζί με τους συναδέλφους του όταν βρέθηκε στην κεντρική πλατεία, την πλατεία όπου γίνεται η μεγάλη αγορά των Χριστουγέννων.

«Ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος και το ίδιο κάναμε όλοι μας. Προτιμήσαμε τα στενά. Άμεσα εμφανίστηκε η αστυνομία και μας φυγάδεψε. Έφτασα στο ξενοδοχείο μου και είμαι ασφαλής».

Όπως τόνισε ο κ. Κύρτσος, «η τηλεόραση του Στρασβούργου μεταδίδει δυστυχώς για έναν νεκρό και έξι τραυματίες. Υπάρχει ανακοίνωση της αστυνομίας να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας και να μετακινηθούμε μόνο με νεώτερη εντολή της αστυνομίας».

Καλά είναι στην υγεία του, όπως διαβεβαίωσε σε επικοινωνία που είχαν μαζί του τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», και ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς» Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ίδιος βρισκόταν σε καφετέρια στην πλατεία Κλεμπέρ μαζί με άλλους τρεις Ελληνες. Την ώρα που πλήρωναν η ιδιοκτήτρια τους φώναξε «τρομοκρατική επίθεση» και τους ζητήθηκε να μετακινηθούν στο πίσω μέρος της καφετέριας και να παραμείνουν εκεί.

Ο ευρωβουλευτής δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφία από το σημείο που έχει βρει καταφύγιο.

Την εικόνα μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο λίγα λεπτά μετά τους πυροβολισμούς στην πλατεία Κλέμπερ στο Στρασβούργο, έδωσε και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ μιλώντας στα parapolitika.gr: «Ήμασταν μέχρι αργά στο Ευρωκοινοβούλιο όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Υπήρχε παντού αστυνομία. Ωστόσο, επικρατεί ένας πανικός, όπως είναι φυσικό, τόσο στις αίθουσες του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και στην καφετέρια».

Γνωρίζαμε εδώ και 2 χρόνια πως η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν στόχος ανέφερε η Εύα Καϊλή. Ήταν ιδιαίτερα αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας ακόμα και λόγω των κίτρινων γιλέκων.. και παρόλα αυτά μας λένε για παράλληλα χτυπήματα και πως δεν έγινε καμία σύλληψη.

H ευρωβουλευτής τόνισε ότι από τις 20:00 ήταν αποκλεισμένοι στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.