Σε 222 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας από το τσουνάμι που έπληξε χθες Σάββατο τις ακτές τους, το οποίο σχηματίστηκε έπειτα από υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το AFP, οι τραυματίες ανέρχονται σε 745, ενώ ακόμη 30 άνθρωποι αγνοούνται. Εκατοντάδες σπίτια και άλλα κτίρια έχουν υποστεί «μεγάλες ζημιές» από το τσουνάμι το οποίο έπληξε χθες γύρω στις 21:30 τοπική ώρα (16:30 ώρα Ελλάδος) τις ακτές του Πορθμού της Σούνδας, μεταξύ της Ιάβας και της Σουμάτρας.

 

Toυλάχιστον 745 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ πολλοί αγνοούνται, από το τσουνάμι που έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα, όταν προκλήθηκε υποθαλάσσια κατολίσθηση, η οποία προκάλεσε την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.    

Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Η αναποκρίτρια του BBC Ρεμπέκα Χένσκε μεταδίδει ότι σύμφωνα με αναφορές από μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, το Λαμπούνγκ της Σουμάτρα, οι νεκροί μπορεί να είναι εκατοντάδες - κάτι, ωστόσο, που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τις τοπικές Αρχές. Αλλά και ο ανταποκριτής του ABC, Ντέιβιντ Λίπσον λέει ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του οι νεκροί θα είναι πιθανώς εκατοντάδες.  

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media, πανικόβλητοι κάτοικοι έτρεχαν κρατώντας φακούς, αναζητώντας καταφύγιο. Αρχικά, οι αρχές της Ινδονησίας έκαναν λόγο για πλημμυρίδα και όχι τσουνάμι και ζήτησαν από τον κόσμο να μην πανικοβληθεί. «Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη», έγραψε στο Twitter o εκπρόσωπος της κυβερνητικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, Σουτόπο Πουρουό Νουγκρόχο. 

Οι Aρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους και τους τουρίστες στις παράκτιες περιοχές γύρω από τον Πορθμό της Σούνδας να μείνουν μακριά από τις παραλίες, ενώ μια προειδοποίηση για έντονο φαινόμενο πλημμυρίδας έως τις 25 Δεκεμβρίου είχε εκδοθεί ήδη στην περιοχή.   Εικόνες τηλεοπτικών συνεργείων δείχνουν δρόμους να έχουν αποκλειστεί από τα συντρίμμια σπιτιών, αυτοκίνητα να έχουν ανατραπεί και πεσμένα δέντρα.  

 

Ο σεισμολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Μπεν Βαν ντερ Πλάιτζμ, δήλωσε ότι το τσουνάμι μπορεί να προκλήθηκε από μια «μερική κατάρρευση» του Ανάκ Κρακατόα.   «Η αστάθεια των κλιτύων ενός ενεργού ηφαιστείου μπορεί να προκαλέσει κατολίσθηση ικανή να μετακινήσει μεγάλο όγκο νερού, δημιουργώντας τοπικά παλιρροϊκά κύματα τα οποία μπορεί να είναι πολύ ισχυρά. Είναι σαν να ρίχνεις ξαφνικά έναν σάκο με άμμο μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη νερό», δήλωσε.  

 

Η τραγωδία αυτή είναι η πιο πρόσφατη από αρκετές που έχουν σημειωθεί στην Ινδονησία φέτος. Διαδοχικοί σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων και ισοπέδωσαν τμήματα του τουριστικού νησιού Λομπόκ τον Αύγουστο, ενώ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό και τσουνάμι στην νήσο Σουλαουέζι τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης όταν αεροπλάνο της Lion Air συνετρίβη στην Θάλασσα της Ιάβας τον Οκτώβριο.  

Εξάλλου βαθειά χαραγμένη είναι στη μνήμη όλου του κόσμου η τραγωδία που σημειώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, όταν τσουνάμι που προκλήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό από ισχυρό σεισμό προκάλεσε τον θάνατο 226.000 ανθρώπων σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότεροι από 120.000 στην Ινδονησία.