Αψηφώντας τον Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλέον οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε την Πέμπτη σχέδια νόμου που θεωρητικά επιτρέπουν να τερματιστεί η μερική αναστολή υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας έως την 8η Φεβρουαρίου.

Βάσει των νομοσχεδίων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα υπουργεία Εμπορίου, Γεωργίας, Εργασίας, Οικονομικών θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση έως την 30ή Σεπτεμβρίου, δηλαδή το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι οι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ θα του πρότειναν να προβάλει βέτο εάν εγκρίνονταν τα νομοσχέδια χωρίς την πρόσθετη χρηματοδότηση που θέλει ο πρόεδρος για την επόμενη φάση της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, εμβληματική προεκλογική εξαγγελία του ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Τα νομοσχέδια δεν περιέχουν καμιά διάταξη περί χρηματοδότησης του τείχους. Ο πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ διεμήνυσε ότι δεν θα συζητήσει καν τα σχέδια νόμου της Βουλής, εάν δεν προβλέπουν το μέτρο που απαίτησε ο Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί πήραν πίσω τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν (και αύξησαν) την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, το Σώμα-«κλειδί» για την έγκριση νομοσχεδίων, διορισμού αξιωματούχων του ομοσπονδιακού κράτους, ανώτατων δικαστών κλπ.