Στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό πρέπει να προχωρήσει, καθώς τίθεται θέμα ασφάλειας για τη χώρα. Απέφυγε να προχωρήσει μονομερώς -όπως είχε απειλήσει τις προηγούμενες ημέρες- επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια, καλώντας το Κογκρέσο να εγκρίνει τα 5,7 δισ. δολάρια στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του έργου.

Δεν είναι ότι δεν συμπαθούμε αυτούς που είναι εκτός τείχους, είναι ότι αγαπάμε αυτούς που είναι εντός, ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του προέδρου των ΗΠΑ στο διάγγελμά του. Επανέλαβε ότι το τείχος θα φτιαχτεί από ατσάλι και όχι από μπετόν.

Υπενθυμίζεται ότι η ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό αποτέλεσε κεντρική προεκλογική δέσμευση του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, το 2016. Μάλιστα σε κάποια στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ ταξίδεψε (χωρίς επιτυχία) στο Μεξικό, ώστε να πείσει τον τότε πρόεδρο, Ενρίκε Πένια Νιέτο, να χρηματοδοτήσει ο ίδιος το έργο.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησε στο σύντομο διάγγελμά του ο Τραμπ υπενθύμισε ότι το 90% της ηρωϊνης που μπαίνει στις ΗΠΑ περνά από το Μεξικό. Επίσης υπενθύμισε ότι και οι Δημοκρατικοί στο παρελθόν είχαν ταχθεί υπέρ του έργου. Το 2006 οι τότε γερουσιαστές Τσακ Σούμερ, Μπάρακ Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν και Χίλαρι Κλίντον ψήφισαν υπέρ της «οχύρωσης» περίπου 1.200 χιλιομέτρων στα σύνορμα με το Μεξικό.

Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν πλέον τη Βουλή των Αντιπροσώπων αρνούνται κατηγορηματικά να χρηματοδοτήσουν το έργο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγκριθεί ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός. Περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι ή σε διαθεσιμότητα, καθώς το λεγόμενο shutdown (λουκέτο) έχει μπει στην 18η μέρα του.