ΕΕ: Μεγαλύτερος από ποτέ ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ και η ΕΕ προετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενο.
Τα νέα δεδομένα, μετά την ιστορική ψηφοφορία καταψήφισης της συμφωνία του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, συζητήθηκαν σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αισιόδοξη προοπτική μιας εναλλακτικής συμφωνίας για το Λονδίνο.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ και η ΕΕ προετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενο.
«Η απόφασή μας παραμένει να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο αλλά είναι χρέος μας να βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν. Αυτός είναι ο λόγος που από την δική μας πλευρά θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι H ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει μια διαφορετική συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ αν το Λονδίνο αλλάξει τις υπάρχουσες "κόκκινες γραμμές", αλλά θα πρέπει να παραμείνει μια ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Ο Μπαρνιέ άφησε να εννοηθεί ότι ο τρόπος για να προχωρήσουν τα πράγματα θα ήταν η Βρετανία να αποδεχθεί μια ακόμα στενότερη ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς της ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσει μια πολύ στενή εμπορική σχέση στο μέλλον – Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι το Λονδίνο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εγκαταλείψει την αποφασιστικότητά του να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση και την κεντρικά ρυθμιζόμενη ενιαία αγορά.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η δήλωση και του διαπραγματευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος είπε ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να συζητήσει με το Λονδίνο μια νέα συμφωνία, εάν τα βρετανικά κόμματα παραβλέψουν τα δικά τους συμφέροντα και συνεργαστούν σε μία λύση, την οποία θα στηρίζουν όλοι.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει καμία δυνατότητα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit αφού το βρετανικό κοινοβούλιο την απέρριψε χθες απερίφραστα.
O Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, σε δήλωσή του στο δίκτυο France 2, τόνισε ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζουν σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο όμως καμία πλευρά. «Κανένας δεν επιθυμεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά εκεί οδεύουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν η Βρετανία θα μπορούσε να διενεργήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει σε μια στροφή 180 μοιρών και σε μια απόφαση για παραμονή στην ΕΕ, ο Μοσκοβισί απάντησε ότι οι τα νομικά όργανα της ΕΕ έχουν εκτιμήσει ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό.
Εχθες, αμέσως μετά την καταψήφιση της συμφωνίας από τη βρτανική βουλή, σε μια σκληρή ανακοίνωση της Κομισιόν ανέφερε ότι «ο κίνδυνος μιας ανώμαλης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε με την αποψινή ψηφοφορία και - παρόλο που δεν θέλουμε να συμβεί αυτό - θα συνεχίσουμε το έργο μας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη».
«Η συμφωνία αυτή είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ξεκαθάρισε επίσης ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Απόψε η διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης
Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα τοποθετηθούν απόψε στη διαδικασία για τη πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, την επομένη της βαριάς ήττας που υπέστη η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι.
Η αρχηγός των Τόρις και πρωθυπουργός δοκίμασε μια ιστορική ήττα, με διαφορά χωρίς προηγούμενο από τη δεκαετία του 1920, στην προσπάθειά της να εγκριθεί η συμφωνία που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
Ποια είναι η διαδικασία;
Το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση), με την υποστήριξη μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ήταν αυτό που κατέθεσε την πρόταση μομφής. Το κείμενο προτείνει ότι το «κοινοβούλιο αυτό δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος».
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός των Εργατικών, θα είναι εκείνος που θα πάρει πρώτος τον λόγο στη διαδικασία της συζήτησης, περί τις 13:00 (15:00 ώρα Ελλάδας). Η Μέι θα τοποθετηθεί επίσης. Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 19:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).
Κατόπιν, θα διεξαχθεί ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό πολύ γρήγορα, περί τις 19:15 (21:15 ώρα Ελλάδας).
Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει 650 έδρες. Η Μέι χρειάζεται 318 ψήφους για να κερδίσει, αφού επτά μέλη του Σιν Φέιν δεν συμμετέχουν στις εργασίες του σώματος, τα τέσσερα μέλη του προεδρείου δεν ψηφίζουν, όπως και οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί που αναλαμβάνουν την καταμέτρηση και αναγγέλλουν το αποτέλεσμα (οι αποκαλούμενοι tellers).
Τι γίνεται αν η κυβέρνηση κερδίσει;
Η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της. Δεν υπάρχουν όμως περιορισμοί ως προς την υποβολή νέων προτάσεων δυσπιστίας, κάτι που σημαίνει πως οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν νέα οποιαδήποτε στιγμή.
Τι γίνεται αν η κυβέρνηση ηττηθεί;
Η Μέι δεν είναι αναγκασμένη να παραιτηθεί αμέσως. Αρχίζει μια περίοδος 14 ημερών εντός της οποίας τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Συντηρητικών της Μέι, έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Για να το καταφέρουν, πρέπει να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέσα σε 14 ημέρες, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.
Υπάρχουν πιθανότητες η Μέι να χάσει ξανά;
Η πρωθυπουργός δεν διαθέτει μεν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), η υπερσυντηρητική, μικρή βορειοϊρλανδική παράταξη με την οποία συμμάχησαν οι Τόρις, διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τη Μέι. Αυτό σημαίνει πως η Μέι θα ηττηθεί μόνο εάν αρκετά μέλη των Συντηρητικών ταχθούν εναντίον της κυβέρνησής της.
Πράγμα απίθανο, μένει πάντως να αποδειχθεί πόσο απίθανο.