Στο ερώτημα για το πότε τα Σκόπια θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ επιχειρεί να απαντήσει ο αρθρογράφος του Politico στο Νewsletter για τα γεγονότα της εβδομάδας που άρχισε. Σύμφωνα με τον γγ της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, η πρόσκληση προς τα Σκόπια εξαρτάται από την επικύρωση από πλευράς των 29 κοινοβουλίων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

«Αυτό θα γίνει σύντομα» δήλωσε ο γγ της Συμμαχίας, εξηγώντας ότι στην προηγούμενη περίπτωση -του Μαυροβουνίου- πήρε περίπου ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε το 2017. Σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ θα γίνει ο πρώτος Οργανισμός στον οποίο θα ενταχθεί η χώρα του Ζάεφ.

Θα ακολουθήσει η ΕΕ. Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χάαν, παρατηρεί το αρθρογράφος του Politico, δεν κρύβει τη χαρά του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αυτή τη γοητεία σε χώρες που δεν είναι μέλη και επιθυμούν διακαώς να γίνουν. 

Το έγραψε ο ίδιος και στο Twitter, στέλνοντας τα συγχαρητήριά του σε Αθήνα και Σκόπια για την επικύρωση των «Πρεσπών». Ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι το μεγάλο ταξίδι των Σκοπίων στη σταθερότητα, ξεκίνησε το 2015, πάλι με παρέμβαση της ΕΕ, στην προσπάθεια να «ηρεμήσουν» οι πολιτικοί αντίπαλοι στην χώρα.

Το Politico κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην παρέλαση Ευρωπαίων αξιωματούχων από Αθήνα και Σκόπια, προκειμένου να πιέσουν ώστε να περάσει η Συμφωνία. Αναφέρεται όμως και στο μεγάλο κόλπο του Γιούνκερ: 

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους, το Politico αναφέρει ότι το 2015 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «θα έχει την ευκαιρία του μια μέρα να ξεπληρώσει για ένα ακόμη σχέδιο διάσωσης που τότε ήταν στα σκαριά».

Για να γίνει απολύτως σαφές αυτό που εννοεί το Politico, ο πρόεδρος Γιούνκερ εμφανίζεται να λέει στον Αλέξη Τσίπρα πως η κίνηση των Ευρωπαίων να διασώσουν για μια ακόμη φορά την Ελλάδα με ένα νέο δάνειο που τότε ήταν στη φάση της διαπραγμάτευσης, συνοδεύεται από ένα ανοιχτό γραμμάτιο το οποίο στο μέλλον ο κ. Τσίπρας θα είχε την ευκαιρία να ξεπληρώσει.

Ο αρθρογράφος αποθεώνει τον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι αν και δεν πηγαίνει καλά με τις δημοσκοπήσεις (έχει και εκλογές το 2019) δείχνει να έχει εξασφαλίσει «μια ζεστή και σίγουρη» θέση στα βιβλία της ιστορίας. Διόλου μικρό κατόρθωμα, ιδίως για έναν πολιτικό του οποίου η πολιτική πορεία είχε αρκετά εμπόδια.

Αντίθετα, το αμερικανικό έντυπο «βλέπει» την Αντιπολίτευση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, σφόδρα δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, που ανήκει στο ΕΛΚ, ξεκαθάρισε ότι θα ασκήσει βέτο στην είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, σε περίπτωση που τα ελληνικά συμφέροντα δεν ικανοποιηθούν κατά τη διαδικασία ένταξης».

Μάλιστα, ο αρθρογράφος επισημαίνει ιδιαίτερα αυτό τον όρο, με το σχόλιο: Προσέξτε την προϋπόθεση που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.