Νέες αναρτήσεις στις οποίες μιλά για τη «Μακεδονία» έκανε ο πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι δεν προτίθεται, παραβιάζοντας τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, να σταματήσει ποτέ να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία». Την ώρα που η «Βόρεια Μακεδονία» προχωρά ολοταχώς προς το ΝΑΤΟ.  

Δεν είναι όμως μόνο ο πρωθυπουργός που κινείται σε αυτό το μοτίβο. Ακόμα και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στα επίσημα έγγραφα.

Στην πρώτη ανάρτησή του, ο Ζάεφ αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες με τους γείτονες, ήρθε η ώρα για ευημερία. Ας φέρουμε την Ευρώπη στη 'Μακεδονία'».

Με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, σημειώνει ότι ο υπουργός της χώρας της Βαλτικής «εξέφρασε την υποστήριξή του στην ένταξη της 'Μακεδονίας' σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Ολοταχώς στο ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ οι διαδικασίες για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς με το πρωτόκολλο προσχώρησης να αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες. Το κείμενο είχε αποσταλεί στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας από το γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ για να διατυπωθούν τυχόν αντιρρήσεις («διαδικασία σιωπηρής αποδοχής») μέχρι χθες Δευτέρα και τη Σόφια τελικά να μη διατυπώνει ενστάσεις όπως απειλούσε.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ τη Δευτέρα:

«Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων».

Σημειώνεται ότι η ΠΓΔΜ έχει ήδη εξασφαλίσει μία θέση στο «τραπέζι» της Συμμαχίας, αφού η υπουργός Άμυνας της γείτονος θα λάβει μέρος στη Σύνοδο υπουργών στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, έστω και χωρίς δικαίωμα ψήφου.