Σε ένα ιδιαίτερα σκληρό χτύπημα κατά του καθεστώτος Μαδούρο προχώρησε η κυβέρνηση Τραμπ, βάζοντας στο στόχαστρό της τη μόνη πηγή πλούτου της χώρας, την κρατική εταιρεία πετρελαίων (PDVSA). Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να «παγώσει» τα κεφάλαια της επιχείρησης στις ΗΠΑ (σχεδόν 6 δισεκατομμύρια ευρώ), μέσω της θυγατρικής της Citgo.

Aυτή η κίνηση, εκτιμούν στην Ουάσινγκτον, θα προκαλέσει οικονομική αιμορραγία στις εξαγωγές πετρελαίου της τάξης των 11 δισ. ετησίως. Έντονη ήταν η αντίδραση του Μαδούρο, ο οποίος προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να ακυρώσει τις αμερικανικές ενέργειες.

Η διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της προηγούμενης αμερικανικής  κυβέρνησης είναι η εξής: Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε βάλει στο στόχαστρό του αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων στις ΗΠΑ. Ο τέως πρόεδρος δεν είχε όμως αγγίξει την πετρελαϊκή βιομηχανία.  

Τώρα ο Τραμπ ελπίζει να χτυπήσει άμεσα τον Μαδούρο, δεδομένου ότι η κρατική εταιρεία ελέγχεται από τον Στρατό. Αν ο πρόεδρος δεν βρει λύση στο θέμα, τότε ο Στρατός –που για την ώρα τον στηρίζει (ή τον ανέχεται) ενδέχεται να τον ανατρέψει.

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση των ΗΠΑ: ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Citgo μπορεί να συνεχίσει την δραστηριότητά της, αρκεί τα έσοδα να μπαίνουν στον «παγωμένο» λογαριασμό στις ΗΠΑ. Όλα αυτά, αναφέρουν οι ΗΠΑ, γίνονται για να μην καταλήγουν τα έσοδα στις τσέπες των αξιωματούχων του καθεστώτος.

Πιο σκληρός και κυνικός ο σύμβουλος επί θεμάτων Ασφαλείας του Τραμπ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει τα πάντα για γίνει πρόεδρος ο Χουάν Γουαϊδό και να αποδεχθεί ο Στρατός την ειρηνική μετάβαση…

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην Βενεζουέλα που οι ΗΠΑ κινούνται αποφασιστικά στηρίζοντας την Αντιπολίτευση. Όλοι συμφωνούν ότι η αμερικανική στήριξη και βοήθεια είναι απολύτως απαραίτητη για να σταθεί η χώρα στα πόδια της.

Οι ΗΠΑ είναι ο καλύτερος πελάτης για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (EIA), το 2018 έφταναν στο αμερικανικό έδαφος 409.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, πάντα μέσω της θυγατρικής Citgo. Σε αριθμούς: το 30% της παραγωγής της, που όμως είναι μόλις το 3% των αμερικανικών αναγκών.

Aν κλείσει η κάνουλα των πωλήσεων, η Βενεζουέλα θα στραφεί στην Ρωσία και την Κίνα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό να στέλνει 500.000 βαρέλια σε άλλη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαδούρο απέρριψε ήδη το τελεσίγραφο της ΕΕ για την προκήρυξη εκλογών. Τον Γουαϊδό στηρίζει η ΕΕ, ο Καναδάς, αλλά και πολλές χώρες της Νοτίου Αμερικής, ουσιαστικά οι σημαντικότερες: Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία, Κολομβία. Ο Χουάν Γουαϊδό έχει καλέσει τους πολίτες να κατέβουν και πάλι στους δρόμους την Τρίτη και το Σάββατο.