Με πλοία στο Αιγαίο, στην περιοχή της Κύπρου και στη Μαύρη Θάλασσα ξεκίνησε η ναυτική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα».

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στην άσκηση θα λάβουν μέρος 103 πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 πλοία-ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου, 1 πλοίο εκπαίδευσης, καθώς επίσης και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ και ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ.

Θα δοκιμαστούν τα πυροβόλα UMTAS και CIRIT και άλλα νέα συστήματα και όπλα. Θα λάβουν μέρος αεροπλάνα της ακτοφυλακής και ελικόπτερα θαλάσσης, μονάδες κομάντο SAT και SAS, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και άλλα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Η άσκηση θα ξεκινήσει με εκπαίδευση για πόλεμο στην επιφάνεια της θάλασσας, για αντι-αεροπορικό πόλεμο, για υποβρύχιο πόλεμο, για πόλεμο εναντίον ναρκών, για ηλεκτρονικό πόλεμο και εκπαίδευση ετοιμότητας σε επιχείρηση στη θάλασσα και πυροβολισμούς μη επανδρωμένων αεροσκαφών από πολεμικά πλοία.

Η προετοιμασία της άσκησης διήρκεσε 6 μήνες. 

Όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ της χώρας, στην άσκηση, που θα διαρκέσει έως τις 8 Μαρτίου, θα αποπλεύσουν όλα τα πλοία του Ναυτικού από τις βάσεις τους στη Θάλασσα του Μαρμαρά και Άκσαζ (απέναντι από τη Ρόδο).

Το CNN Turk αναφέρεται σε «ναυτική άσκηση-σενάριο πολέμου», και τονίζει πως επίλεκτες δυνάμεις το ναυτικού μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν απόβαση με σενάριο να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς.

Τη «Γαλάζια Πατρίδα» θα παρακολουθήσει ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μέσα από φρεγάτα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, των οποίων την εκστρατεία έχει αναλάβει προσωπικά, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τους υποψήφιους, θέλει να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας -πρωτίστως- για την αποτρεπτική ισχύ της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τους εξοπλισμούς με αμείωτο ρυθμό.

Ενα μήνυμα με αποδέκτες και στο εξωτερικό καθώς ενισχύει το δόγμα απέναντι σε Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ, αλλά τις εταιρείς που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί «τετελεσμένα» στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου «απεμπολώντας τα δικαιώματα της, όπως ισχυρίζονται σε δηλώσεις τους αξιωματούχοι της Αγκυρας με κάθε ευκαιρία.