Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum, στο στόχο «Γλαύκος 1», του τεμαχίου 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το κοίτασμα είναι καλό και εμπορικά εκμεταλλεύσιμο.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι η γεωλογική δομή του «οικοπέδου 10» προσομοιάζει με αυτή του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζορ» στην Αίγυπτο που ανακάλυψε η ιταλική Eni, γεγονός που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στην Κύπρο, μετά την αρχική «απογοήτευση» των πρώτων αποτελεσμάτων στο στόχο «Δελφύνη».

Τα αποτελέσματα θα είναι καταλυτικά για την θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την κατασκευή ή μη τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο νησί, που έχουν ήδη αρχίσει να συζητιούνται εδώ και καιρό.

Το Ισραήλ ήδη δραστηριoποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης και η αμερικανική ExxonMobil, ενώ η γαλλική Total και η ιταλική ΕΝΙ, ετοιμάζονται για νέα συμβόλαια. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την στρατηγική σημασία που έχει η Κύπρος για την Ουάσιγκτον, όχι μόνο λόγω των κοιτασμάτων, αλλά και της γεωγραφικής της θέσης, τονίζοντας ότι επιθυμούν αναβάθμιση της συνεργασίας τους με τη Λευκωσία.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί απλά μοίρασμα των κερδών από τους υδρογονάνθρακες και στους τουρκοκύπριους, αλλά διεκδικεί αποφασιστικό ρόλο στο κλείσιμο των συμφωνιών, δηλαδή συνδιαχείριση των κοιτασμάτων, ενώ στρέφει το βλέμμα του και στο Αιγαίο.

Στον απόηχο των ενεργειακών εξελίξεων ξεκινά και η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία της Τουρκίας, με το σενάριο να λαμβάνει χώρα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, υπό την κωδική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα».

Μία επίδειξη δύναμης, η οποία χαρακτηρίζεται από τουρκικά ΜΜΕ ως «πρόβα πολέμου», σαφές μήνυμα σε Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ, η οποία λαμβάνει χώρα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη και τεταμένη περίοδο.