Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέφερε χρηματική αμοιβή ύψους έως και 1 εκατομμύρια δολάρια για οποιαδήποτε πληροφορία θα επιτρέψει να βρεθεί ο Χάμζα μπιν Λάντεν, τον οποίο χαρακτηρίζει «ηγέτη-κλειδί» της Αλ Κάιντα.

Ο Χάμζα, θεωρούμενος ως ο ευνοούμενος γιος -ο διάδοχος- του Οσάμα μπιν Λάντεν, φιγουράρει ήδη στη «μαύρη λίστα» των προσώπων που κατηγορούνται πως ενέχονται στη διεθνή τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρόκειται για έναν «αναδυόμενο ηγέτη» της Αλ Κάιντα. «Από τον Αύγουστο του 2015, έχει δημοσιοποιήσει στο Διαδίκτυο αρχεία ήχου και βίντεο με τα οποία καλεί να διαπραχθούν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους και έχει απειλήσει να διαπράξει επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε τον Μάιο του 2011 από αμερικανούς στρατιώτες» αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Κατά ειδικούς, ο νεαρός διευθύνει την οργάνωση Άνσαρ αλ Φουρκάν, η οποία προσελκύει εδώ και μερικούς μήνες στη Συρία τους πιο σκληροπυρηνικούς μαχητές της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν αποκαλείται συχνά ο «πρίγκιπας διάδοχος του τζιχάντ».