«Η Γαλάζια Πατρίδα έχει γίνει το ναυτικό δόγμα της Τουρκίας, και δείχνει ότι η Τουρκία γίνεται ναυτική δύναμη. Κανονικά, οι Έλληνες πίστευαν ότι οι Τούρκοι είναι άνθρωποι της γης και ότι η θάλασσα ανήκε σε αυτούς. Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, οι Τούρκοι λένε, ‘’είμαστε τώρα στη θάλασσα και έχουμε ένα ισχυρό ναυτικό» διαμηνύει ο Γκουρντενίζ σε συνέντευξή του στη Hurriyet.

«Αν μια χώρα στοχεύει στα θαλάσσια σας συμφέροντα, εάν στοχεύει στα δικαιώματα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, τα δικαιώματα αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) σας και προσπαθεί να αρπάξει ένα κομμάτι των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας σας, βεβαίως δεν μπορείτε να στοχεύσετε ξεκάθαρα σε αυτές τις χώρες, αλλά μπορείτε να κάνετε μια δήλωση με τη στάση σας” σχολιάζει χαρακτηριστικά, ερωτηθείς αν η άσκηση αποτελεί μήνυμα στην Ελλάδα και άλλα κράτη.

«Έχει ανακηρυχθεί η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Περίπου 103 πολεμικά πλοία συμμετείχαν, (…) με τη συμμετοχή της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και του τουρκικού στρατού. (Η άσκηση) έλαβε χώρα ως εκδήλωση ενάντια στις διευρυνόμενα μπλοκ κατά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο» ξεκαθαρίζει.

«Στα χρόνια που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος των Γκιουλενιστών, η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από την Ελλάδα και την ‘’Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’’, καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν σχηματίσει σχεδόν ένα αντιτιθέμενο μπλοκ κατά της Τουρκίας. Αυτό το μπλοκ προσπαθεί να επιβάλει οριοθέτηση στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία καταλαμβάνει σχεδόν πάνω από 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την Τουρκία» υποστηρίζει ο απόστρατος ναύαρχος.

Σύμφωνα με τον Γκουρντενίζ, «Όταν κοιτάζετε τον χάρτη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η οριοθέτηση σε αυτούς τους χάρτες δεν αντιστοιχεί σε εκείνη της Τουρκίας. Δυστυχώς, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ακόμη δηλώσει τα σύνορα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μας ή της ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Έχουν δηλώσει μόνο το μήκος των ανατολικών συνόρων δυτικά της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη μέσω δύο ψηφοφοριών το 2004 και το 2012. Η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν τα αναγνωρίζουν. Μαζί με τις ΗΠΑ, αυτές οι δύο χώρες διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις σχεδόν κάθε μήνα εναντίον της Τουρκίας. Αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας διεξάγουν γεωτρήσεις στις παράνομα δηλωθείσες ‘’ελληνοκυπριακές ζώνες αδειών’’ που επικαλύπτουν την τουρκική ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα».

Η Τουρκία, εξηγεί ο απόστρατος ναύαρχος, ήταν ήδη ναυτική δύναμη, αλλά τώρα κατασκευάζει τα δικά της πολεμικά πλοία. Έχουμε, προσθέτει, τη δική μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία ικανοποιώντας τις περισσότερες αμυντικές μας ανάγκες.